Anti-muminparti kan bli maktfaktor i Karlstad

Föreningen Skutbergets Wenner bedriver flitigt kampanj och befarar bland annat 100.000 bilar per sommar om det blir en muminpark i Karlstad. Nu har också ett parti grundats, för att stoppa en etablering.
Publicerad:

4,8 procent. Så mycket av rösterna fick det nystartade Karlstadpartiet livskvalitet och därmed har de fått tre av de 61 mandaten i Karlstads kommunfullmäktige. Många av rösterna tros ha kommit av att de är uttalat kritiska mot den muminpark som planeras på friluftsområdet Skutberget strax utanför Karlstad som ligger i Värmland i västra Sverige, på gränsen till Norge.

– I en undersökning tyckte drygt 60 procent av invånarna i Karlstad att projektet är en dålig idé och då sätter det sina spår, säger Peter Sörensen som är talesperson i politiska frågor för partiet.

Muminfrågan kan spela roll i lokalpolitiken

Det är inte helt orimligt att muminfrågan skulle kunna få en avgörande roll i Karlstadpolitiken. Det politiska läget lokalt i Karlstad liknar lite det som råder på riksnivå i Sverige efter valet. Inget av de traditionella blocken kan få en egen majoritet. Sörensen berättar att Miljöpartiet och Socialdemokraterna börjat prata med varandra om att regera ihop, men även om de slår sig ihop med Vänsterpartiet fattas det mandat för att få majoritet. Då skulle Karlstadpartiet precis räcka till för att uppnå det.

– Vi har inte blivit tillfrågade än och skulle vi gå in i förhandlingar är det med ett öppet sinne. Men vi har varit tydliga med att vi inte sätter oss i en koalition som går fram med projektet så som det är beskrivet nu, säger Sörensen.

Varför är frågan om muminlandet så viktig?

– Skutberget är en av de vackraste sjötomterna som är tillgängliga för allmänheten längs hela sjön Vänern. Det handlar om en friluftspark som tagit 70 år att ställa i ordning och den har bland annat ett underbart bad. Det är många personer i Karlstad som känner sig djupt kränkta och olyckliga över projektet. De får overklighetskänslor när de tänker på det, säger Sörensen.

Inte emot trollen - bara platsen

Han framhåller dock att de inte är emot mumintrollen i sig.

– Det måste gå att hitta en annan lösning på det här. Vi har så många fina platser i Värmland och det finns 22 000 öar i Vänerns skärgård.

Däremot tycker han att det är märkligt att muminföretaget går fram med projektet och menar att det skadar mumintrollens och Tove Janssons varumärken.

– Jag hade förstått om det varit några som bara var ute efter kosing, men att namn som Tove Jansson och mumin ens ska kunna förknippas med det här som mest liknar girighet och stöld, det är nästan varumärkesharakiri, fortsätter han.

Tror att mumintrollen stöttat partiet

Han har tidigare fått frågan om vad mumintrollen själva – om de fanns på riktigt – hade tyckt om det hela.

– Jag är helt övertygad om att de skulle ha stöttat vårt parti och kanske till och med gått med i det, säger Sörensen.

Han beskriver även Värmland som ett riktigt berättarlän.

– Mumintrollen är en del av det finländska kulturarvet. När vi väl ska berätta något ska vi kopiera en finländsk berättelse – det var så mycket vi hade att berätta.

Peter Alexis

nyheter@aumedia.fi

Publicerad: