Delar av Viking Lines personal återgår till jobbet då trafiken Helsingfors-Stockholm återupptas i sommar - "Vi har nog lite fjärilar i magen"

Arkiv/Kim Lund
ett fartyg i hamn
M/S Gabriella har legat stilla i Åbo hamn sedan i fjol våras. Nu ska hon igen börja köra rutten Helsingfors-Stockholm. Trafikstarten är planerad till den 4 juni.
Publicerad:

Viking Line förbereder sig på att så småningom återuppta trafiken på rutten Helsingfors-Stockholm.

Den första turen med M/S Gabriella är planerad att avgå den 4 juni och om det finns tillräckligt med efterfrågan börjar M/S Mariella köra i juli. Båda fartygen har varit ur trafik sedan i fjol våras.

I och med att trafiken kommer igång kan också en del av den permitterade besättningen återvända till jobbet. Det samma gäller på Åbolinjen där trafiken väntas öka under sommaren, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

– Antalet permitterade kommer att vara mindre på sommaren eftersom efterfrågan på resor på de båtar som kör kommer att vara större.

– Men vi kommer att fortsätta vara flexibla med bemanningen. Det betyder att vi till exempel på måndagar och tisdagar inte kör med full besättning.

Tallink Silja offentliggör sina planer på torsdag

Vid Tallink Silja säger kommunikationsdirektör Marika Nöjd att man ännu inte vet exakt när trafiken mellan Helsingfors och Stockholm återupptas, men att ett besked är att vänta på torsdag då rederiet ordnar en presskonferens.

– Vi har stora planer på gång, men det är många pusselbitar som måste falla på plats. Så mycket kan jag ändå säga att Åbo-Stockholmlinjen inte berörs. Baltic Princess och Galaxy fortsätter köra som normalt och vi hoppas att snart kunna öppna upp restaurangerna igen.

Viking Line har fjärilar i magen

Viking Line ordnar i sommar några specialkryssningar mellan hamnar endast i Finland. Man kör från Helsingfors till Åbo i samband med Tall Ships Races i slutet av juli, till Kotka havsdagar och till Hangöregattan, samt till Rock-Off i Mariehamn. Dessutom kör man en kryssning till Visby och en till Riga i sommar.

Att ordna kortkryssningar är ett bättre alternativ än att ha fartygen att stå stilla, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna-Boijer Svahnström.

– De har sålt riktigt bra och i synnerhet Visbykryssningen har varit populär. Men man får se hur det blir med restriktionerna, och därför har vi väldigt flexibla avbokningsbestämmelser.

– Vi har nog lite fjärilar i magen inför sommaren. Vaccineringarna framskrider, men inte tillräckligt snabbt. Innan resandet tar fart på allvar borde hälften av befolkningen vara vaccinerad och incidenstalet ligga under 50.

Reporter (Åbo)
Publicerad: