Reportage

I slutet av året kan man ta ett glas i nya hotell Hamburger Börs skybar

Publicerad:
Kim Lund
Två personer i gula skyddskläder står på ett tak
Högst upp på nya Hamburger Börs tak öppnas en uteservering med utsikt över stan. Ansvariga arbetsledaren Jyrki Pajukangas och byggplatsingenjören Ulla Salonen är nöjda med hur arbetet har framskridit.

Det är svårt att föreställa sig att det som i dag är en gigantisk byggplats om några månader ska vara ett högklassigt hotell med 238 vanliga rum och 34 sviter, en ståtlig skybar med utsikt över Åbo, en restaurang med plats för 320 gäster, bastur, gym och uteserveringar.

Kim Lund
Bunescu Sergiu från Rumänien är en av dem som är med och bygger upp det nya hotellet.

Här i hörnet av Köpmansgatan och Eriksgatan jobbar för tillfället omkring 100 arbetare i gula västar och blå eller vita hjälmar med att färdigställa det som ska bli det nya hotell Hamburger Börs. När arbetet var som intensivast i vintras uppgick styrkan till 170 personer.

Kim Lund
Den nya hotellbyggnaden till höger är så gott som klar och snart ska de 272 hotellrummen inredas. Den gamla byggnaden till vänster har bevarats i urspungligt skick.

Den 15 oktober ska huvudentreprenören YIT överlåta hotellet till beställaren, Lokaltapiola. Hotellrummen är i princip redan färdiga och i september börjar hotellkedjan Scandic Hotels installera de fasta möblerna, den slutliga interiören färdigställs senare.

Något exakt datum för när hotellet öppnar kan Scandics finansdirektör Ville Varo ännu inte säga, utan ger beskedet att det blir i slutet av året.

En stor del av det gamla hotellet från 1970-talet har rivits, men mot Köpmansgatan står den ursprungliga hotellbyggnaden kvar. De gamla väggarna har bevarats och rappats med samma gula färg som det gamla hotellet hade.

Kim Lund
Fasaden och dess detaljer som räcken och fönster har bevarats eller restaurerats så att de passar i den gamla byggnaden.

Också i övrigt har man varit noga med att bibehålla och spara detaljerna i den skyddade byggnaden, säger YIT:s ansvariga arbetsledare Jyrki Rantapaju och byggplatsingenjör Ulla Salonen.

– Tillsammans med museicentralen har vi gått igenom alla detaljer. Fönster och innerdörrar finns kvar men har restaurerats och anpassats enligt den gamla stilen. Dörrarna till balkongen har gjorts som hantverk av en snickare. Det var ett utmanande jobb eftersom huset har rört på sig och öppningen var sned.

Kim Lund
Här bakom Jyrki Pajukangas och Ulla Salonen kommer huvudingången till hotellet att finnas.

Balkongens räcke ser fortfarande ut som det gjorde i början av 1900-talet och också den sneda innertrappan finns kvar.

– Att gå upp för den känns lite som att vara berusad på en Sverigebåt, säger Rantapaju.

Huvudingången blir där den tidigare uteserveringen fanns. På innergården ska det också i framtiden finnas en uteservering och ett litet kafé.

Kim Lund
Jouni Laivonen och Sanna-Maria Karvonen jobbar med att färdigställa terrassen där den tidigare uteserveringen fanns. Ingången till hotellet blir snett till höger bakom dem.

Vi tar hissen upp till översta våningen där basturna finns och därifrån man också kan kliva ut till skybaren. Härifrån har man utsikt mot Domkyrkan och över Salutorget.

Kim Lund

Några meter nedanför finns en rad kupolformade flyglar dit delar av sviternas rum sträcker sig.

Kim Lund

– Det var ett verkligen utmanande jobb att bygga dem. Men vi blev klara på fyra dagar så det var en superprestation, säger Rantapaju.

Coronan har inte stört arbetet

I likhet med alla andra arbetsplatser har coronan också påverkat Börsenbygget, men tack vare noggrann planering och specialarrangemang har man klarat sig relativt lätt undan. Man har haft några arbetare som har insjuknat, men som inte har smittats på arbetsplatsen.

Några har också exponerats och varit i karantän tills de fått sina testresultat.

För att minimera riskerna har arbetstiderna ordnats så att alla inte kommer till jobbet samtidigt och man äter i skift. De olika arbetsteamen jobbar skilt ifrån varandra och i grannfastigheten har YIT hyrt några extra personalrum.

Vi är i den lyckliga situationen att vi har haft duktiga och pålitliga entreprenörer och arkitekter.

Rantapaju och Salonen är nöjda med hur arbetet har framskridit. Tidtabellen ser ut att hålla och några större motgångar har man inte mött på vägen.

– Vi är i den lyckliga situationen att vi har haft duktiga och pålitliga entreprenörer och arkitekter. Samarbetet med Åbo stad, Toriparkki och museicentralen har förlöpt väl. Och trots att vårt arbete har stört företagarna i Forumkvarteret grälar vi inte med.

– Så man kan säga att allt ser positivt och bra ut.

Schauman Arkitekter
en visoinsbild av ett hotell
Arkitektens illustration över hur det nya Börshotellet kommer att se ut. Bild: Schauman Arkitekter
Reporter (Åbo)
Publicerad: