Eat my Turku - webbplatsen där amatörkockar och proffs presenterar Åbos matkultur

Fisk, kött och grönsaker. På Eat my Turku kan man läsa om deras ursprung och låta sig inspireras av restaurangkockarnas recept.
Publicerad:

Åboguiden Kiss my Turku har fått en fortsättning.

Den nya webbplatsen Eat my Turku lyfter fram den åboländska matkulturen genom recept och videor samt presentationer av livsmedelsproducenter, matfamiljer och restauranger.

Bakom projektet står Åbokocken och livsmedelsföretagaren Aki Wahlman i samarbete med Visit Turku.

Mathuvudstaden för var och en

Under de senaste tio åren har Åbo stått i spetsen för Finlands matturism.

På Eat my Turku står Åborestaurangerna i fokus, men också den lokala livsmedelsindustrin och lokala amatörkockar får välförtjänt uppmärksamhet.

Denna brokiga grupp lyfter tillsammans fram den åboländska matkulturen för såväl lokalbefolkningen som besökare.

Producenterna lyfts upp

Matmedierna glömmer ofta den bakomliggande livsmedelsindustrin, som särskilt i Åbo har långa traditioner. Flera livsmedelsföretag har verkat i området i över hundra år.

På Eat my Turku figurerar bland annat Leipomo Rosten, Suomen Sillikonttori, Roberts Berrie, Perheleipuri Salonen, Mestaripalvi, DeliVerde och Aura.

– Mat av god kvalitet är vår hjärtesak, så vi deltog självklart i projektet, säger Liisa Lindroth vid DeliVerde.

Matfamiljer kockar

Åbo vill också vara först i Finland med att lyfta fram lokala amatörkockar som uppskattar god mat.

Dessa representeras på webbplatsen av mångsidiga matfamiljer.

– Det bästa med projektet är att inte endast restauranger, utan även helt vanliga hemmakockar fått medverka, säger Taija Vuorinen, som deltar med sin familj.

Hittills endast på finska

Ett av projektets mål är också att ge mer synlighet åt den åboländska matkulturen utanför landets gränser.

Webbplatsen har hittills endast publicerats på finska, men utlovas få innehåll även på svenska och engelska.

Eat my Turku finns på adressen eatmyturku.fi.

Publicerad: