Lillholmens bro går inte att öppna nattetid - oskäligt säger GK:s vice kommodor

Lillholmens pontonbro. Foto: Anja Kuusisto
Publicerad:

Lillholmens pontonbro i Pargas styrs numera från Pojobron i Raseborg. Hittills har båtfararen själv öppnat bron genom att dra i ett snöre invid bron. Snöret finns kvar, men nu skickas en öppningsbegäran till kontrollrummet i Ekenäs därifrån bron öppnas.

Trafiken övervakas via videokamera. Samtidigt har Trafikverket bestämt att bron inte längre öppnas nattetid mellan klockan 24.00 och 7.00 för annan trafik än myndighetsbåtar. Syftet är att öka säkerheten, säger enhetschef Tero Sikiä.

– Det finns alltid en risk att en bil eller fotgängare är på broklaffen då den öppnas, nu har vi bättre koll på trafiken.

Eftersom övervakaren kan följa trafiken i realtid stängs bron direkt då båten har passerat. Det här gör att trafikavbrotten på land blir kortare och trafiken löper smidigare, säger Sikiä.

Vid Gullkrona kryssarklubb är vice kommodor Erik Nordenswan missnöjd med att man inte längre kan öppna bron under nätterna. Varför krångla till saker och ting i onödan frågar han sig.

– Att under den ljusa årstiden komma hem med båt efter klockan 24 är inte sent alls. Det är en stor försämring.

Informationen kring de nya tidtabellerna har varit bristfällig och känner man inte till de nya öppningstiderna och kommer till bron på natten måste man köra runt hela Stortervolandet för att komma till sin hemhamn som ligger på "fel" sida bron.

– Det är oskäligt.

Mellan klockan 7 och 19 öppnas bron varje hel och halvtimme, efter klockan 19 vid behov.

Reporter (Åbo)
Publicerad: