Tidigare pastorn, finlandssvenske Patrick Tiainen efter misshandeln på Pride i Tallinn: Jag vill inte låta hatet vinna
Finlandssvenska Patrick Tiainen, tidigare känd som pastor i Karleby blev utsatt för en attack i Tallinn den 11 juni.
– Torsdagens operation blir en slags etapp för mig, men psykiskt märker jag att jag är helt i början av processen. Då kirurgen talade med mig höll jag på att landa från den akuta krisen, men sedan insåg jag att vissa skador blir bestående, säger Tiainen.
Attacken inträffade på evenemanget Baltic Pride. Tiainen misshandlades och fick svåra skador.
– Då mannen kom in hade jag ingen aning om att han hade några onda tankar. Han frågade sansat var den homosexuella pastorn är. Efter att jag hann räcka upp handen minns jag bara smärtan.
– Kvällen innan var jag på finska ambassaden i Tallinn. Vi var glada över att paraden hade gått bra och ostört och vi kunde andas ut. Sedan kom söndagen, säger Tiainen.
I Estland har debatten kring samkönade äktenskapslagen varit hård. Tiainen säger att han på något sätt kan förstå att debatten väckt känslor på en samhällelig nivå.
– Men tanken om att någon verkligen ville skada mig känns svår att bearbeta, särskilt då jag ser skärsåret och blir påmind om kniven.
På konfirmationslägret började en dubbelresa
Tiainen, 30, var tidigare känd som en karismatisk pastor.
Som sexåring insåg han att han är intresserad av pojkar. Han är uppvuxen i Karleby och hade aldrig sett eller hört om samkönade parförhållanden.
– Det blev en slags internaliserad eller integrerad homofobi. Jag var rädd eftersom jag insåg att det kan hota något viktigt, som att bli godkänd.
I skolan blev han mobbad för att han var annorlunda. Han ville passa in bland pojkarna, men trivdes bättre med böcker och skrev dikter.
Då Tiainen var 15 år var det dags för konfirmationsläger. Han är inte uppvuxen i en troende familj och förväntade sig inte så mycket av lägret.
Där fick han höra budskapet att han är älskad och värdefull. Tiainen som alltid sökt sin plats kände sig trygg och vågade för första gången berätta att han är homosexuell. Då började en dubbelresa.
– Samtidigt som jag inledde en resa bort från mig själv, hittade jag något värdefullt i tron, säger han.
Tiainen fick kontaktuppgifter till en så kallad själavårdare.
– Budskapet hade en parentes och löd "Gud älskar dig, men den här ena saken måste vi ta hand om", den parentesen blev nio år lång.
Tiainen har bland annat deltagit i seminarier och smågrupper utomlands och gått i reparativ terapi, vars syfte är att göra homosexuella till heterosexuella.
– Tanken är att man inte lyckats omfamna sin egen maskulinitet och därmed söker det via sex med andra män.
Blev pastor och grundade församling som 21-åring
Tiainen åkte till Kenya för att bli pastor och grundade som 21-åring församlingen Word of Faith Church i Finland.
Hans största dröm var att gifta sig. Samma år upplevde han att han var tillräckligt "hel" och gifte sig med en kvinna, eftersom han inte såg något annat alternativ.
– Jag visste ändå efter en tid att jag inte hade något att ge, så jag flydde in i arbetet, säger han.
Tiainen var känd i hela landet och kunde ha sex möten per vecka på olika orter. Slutligen blev han utbränd.
År 2017 förälskade sig Tiainen i sin bästa vän, en man. Då insåg han att det inte fanns någon utväg.
Han skiljde sig och lämnade församlingen. Därmed gick han miste om sina vänner och det han under de tre åren hade byggt upp.
Studierna blev räddningen
Att arbeta inom räddningstjänsten hade varit Tiainens barndomsdröm. Då han lämnade Karleby blev studierna vid räddningsinstitutet i Kuopio hans räddning.
– Jag gick från lärare till elev, jag behövde inte vara expert och ha svar på allt, beskriver Tiainen.
Där fanns tydliga regler som gäller alla och alla behandlades lika.
I Kuopio fick han bland annat stöd av ett par som var medlemmar i en pingstförsamling och vars son kommit ut ur skåpet. Han hoppas själv att han på samma sätt någon gång kan vara till stöd för någon.
Tiainen har även studerat till korttidsterapeut vid sidan om arbetet.
Viktigt med personliga berättelser
Tiainen beskriver sitt förhållande till tron som komplicerat.
– Det finns kanske någon andlig grundton i mitt liv och jag kan kanske hitta någon trygghet där. Men alla regler och hierarkier som byggts upp i kristna kretsar känns långt ifrån äkta för mig just nu.
Tiainen säger att vissa hbtqia+–personer har kritiserat att han inte starkt tagit avstånd från kyrkan. Han förstår det eftersom vissa är väldigt traumatiserade och sårade över saker de upplevt.
Tiainen känner även att han vill tala om sina erfarenheter även om det ibland känns tungt och debatten är hård.
– Jag vill inte vara tyst och tror jag kan utnyttja mina erfarenheter på något sätt. Jag har sett hur djupa spår omvändelseterapi kan sätta på personer.
Lagstiftning är enligt Tiainen den bästa signalen samhället kan ge för att påverka förändringar. Det har lämnats in ett medborgarinitiativ till riksdagen för att förbjuda omvändelseterapi.
Det är också är viktigt med personliga berättelser från dem som själva varit eller är en del av ett religiöst samfund, säger Tiainen. Han har själv skrivit boken "Taivaan ja helvetin väliltä", där man kan läsa om hans och sex andra personers erfarenheter.
Tiainen säger att världsbilden i en del församlingar är starkt tudelad: vi troende och alla andra.
– Därför är det viktigt att vi med församlingserfarenhet berättar vår historia. En person som själv är eller varit troende har lättare att kommunicera med andra församlingsaktiva.
Oroväckande reaktioner och hotfulla meddelanden
Fastän attityderna blivit mer progressiva säger Tiainen att det finns mycket att göra.
– "Skämten" och skällsorden finns fortfarande där. Vissa menar att Pride-rörelsen går för långt, men tänk om jag som barn skulle ha fått läsa en bok om två pojkar som sällskapar, säger Tiainen.
På många håll i världen ser man motreaktioner och Tiainen säger att vissa verkar anamma den konservativa utvecklingen i till exempel USA. Han säger att han till exempel följt med finska pingstkyrkans tidningar och att vissa utlåtanden i år liknat något från 1980-talet.
Tiainen säger att han efter attacken fått stöd även från mer konservativa kretsar eftersom de flesta är emot våld. Ett tjugotal personer har ändå skrivit våldsamma eller hotfulla meddelanden.
– Jag kan på något sätt kontextualisera att en person tar till våld, jag vet till exempel inte mycket om hans bakgrund. Förra veckan ringde en person mig från ett okänt nummer och sa att det inte är över så länge jag kan gå, vilket känns väldigt oroväckande.
Tiainen opereras på torsdag och en metallplatta sätts in under ögat eftersom benen är krossade. Han har även flera benbrott i käken.
För tillfället är han sjukskriven men vill så snabbt som möjligt tillbaka till Tallinn för att träffa personerna som räddade hans liv och andra som var med under evenemanget. I framtiden vill han delta i liknande evenemang igen.
– Om jag backar nu, låter jag hatet vinna.
Patrick Tiainen
Ålder: 30 år.
Uppvuxen: I Karleby.
Bor: I Rimito.
Gör: Arbetar vid nödcentralsverket, där han har jobbat både som nödcentraloperatör och kommunikationsspecialist. Han arbetar även som korttidsterapeut och som avtalsbrandman på Rimito FBK. Åren 2014–2017 var han pastor.
På fritiden: Deltar i uppdrag och träningar vid frivilliga brandkåren som tar upp en stor del av tiden. Tiainen skriver en hel del och har gett ut fyra böcker. Han tycker även om trädgårdsskötsel.
Något som gör mig glad: Hundar. Tiainen säger att han skulle vilja ha en hund och är säker på att han skulle återhämta sig snabbare om han hade sällskap av en. För tillfället tillåter ändå inte arbetstiderna det.
Något som gör mig arg: Orättvisa.