Nya arrangemang i Södra hamnen kan minska på parkeringsbristen i Nagu

Alma Ruonamo
Stor parkeringsplats för 80 bilar, på bilden finns endast några bilar. Runt parkeringsplatsen finns barrträd, himlen är klarblå och solen skiner.
Södra hamnens parkeringsplats förnyades nyligen. Där kan man parkera i upp till sex timmar.
Publicerad:

I Nagu har det under tidigare somrar ibland varit ont om parkeringsplatser.

Restaurangkunder och dagsbesökare kan ha haft svårt att hitta parkering då vissa lämnat sin bil på parkeringsområden för längre perioder.

Sedan ett par veckor tillbaka har man igen kunnat parkera på den förnyade parkeringsplatsen i Södra hamnen.

Parkeringsrutorna i Södra hamnen är märkta med siffror och raderna skiljs åt med trästaket. Där ska man kunna parkera i högst sex timmar.

– Nu finns det mer utrymme att parkera, vi kan övervaka området bättre och hålla det städat för besökare. Till exempel kommer man inte längre kunna lämna släpvagnar där, säger Stefan Illman, underhållsingenjör vid Pargas stad.

Plats för olika fordon

Det finns 90 parkeringsrutor, varav två kommer vara avsedda för elbilar. Tio av platserna är reserverade för pendlare som åker buss. Ett busstak och laddningsstationerna, som Automobilförbundet (Autoliitto) ansvarar för, fattas fortfarande.

Cykelparkeringen har också förbättrats. Vid ett rött hus finns ett cykelställ och förvaringsboxar. Där finns åtta avgiftsfria laddningsplatser för elcyklar. På husets tak finns solpaneler.

– Hurdan respons den förnyade parkeringen får återstår att se, säger Illman.

Då ÅU besöker Södra hamnen på onsdagen har inte så många bilar hittat dit.

Alma Ruonamo
En kvinna och en man på parkeringsområdet i Nagu. Båda har hatt och solglasögon.
Birgitta (t.v.) och Arvo Björkroth tycker att parkeringsplatsen är välarrangerad, men påpekar att information gällande begränsningar fattas.

Birgitta och Arvo Björkroth från Pargas har parkerat sin bil på det nya parkeringsområdet vid Södra hamnen. De känner till att det brukar vara brist på parkeringsplatser under högsäsong i Kyrkbacken och tror att parkeringsområdet kan hjälpa situationen.

– Det är välarrangerat och tydligt med numreringen, men lite otydligt gällande informationen eftersom det inte står något om begränsningar, till exempel gällande hur länge man får parkera, säger Arvo Björkroth.

Skyltar på kommande

Då man vänder in till parkeringsområdet ser man sen skylt där det står "Södra hamnen". Det finns inte någon skylt som tyder på att det är ett parkeringsområde.

Illman säger att skyltar placeras ut nästa vecka, samtidigt som belysning installeras.

Då det varit ont om parkeringsplatser har restaurangägare varit oroliga över att kunderna inte hittar platser i närheten.

Laura Leimola och Teemu Lintunen från Åbo brukar besöka Nagu på somrarna. De har parkerat framför kyrkan eftersom det inte skyltas om begränsningar där.

Alma Ruonamo
En man i grå t-skjorta och rosa shorts och en kvinna i blå klänning står på trottoaren med sin cockerspaniel.
Parkerade vid kyrkan. Teemu Lintunen (t.v.) och Laura Leimola brukar lämna bilen på en plats där det inte finns någon begränsning.

De har tidigare lagt märke till att det särskilt lite senare under sommaren är ont om parkeringsplatser. Södra hamnens parkeringsområde har de inte hört om, men tycker det låter som ett bra arrangemang. Betalparkeringen vid Minttus Bar & Kök har de inte än lagt märke till.

– Det är nog förståeligt att vissa restauranger vill införa begränsningar, säger de.

Betalparkering underlättar

ÅU har tidigare rapporterat om Minttus Bar & Kök vid bensinstationen som infört betalparkering. Den gäller inte restaurangens kunder, utan andra som parkerar. Ägaren Minna Ohvo säger att de märkt att betalparkeringen underlättat.

Alma Ruonamo
En kvinna med mörkt hår, glasögon och svart t-skjorta står på uteserveringen i restaurangen hon äger.
Minna Ohvo, ägare för Minttus Bar & Kök säger att betalparkeringen gjort att alla kunder hittat parkeringsplats.

– Det har skett vissa missförstånd, en del kunder har trott att de ska betala. Vissa blir också upprörda genast då det kommer något nytt.

Under högsäsongen torde det bli fler bilar på parkeringarna. Ohvo hoppas på fler kunder från och med midsommar. Efter coronaåren och jämfört med förra året har det varit färre kunde i år.

Tidigare år har vissa lämnat bilen på restaurangens parkering för en längre tid och till exempel åkt ut med båt. Då har det hänt att kunder inte hittat en parkeringsplats.

Alma Ruonamo
En blå skylt där det står att parkeringsplatserna är avgiftsbelagda för de som inte är restaurangkunder.
De som inte är kunder på Minttus Bar & Kök måste betala en parkeringsavgift.

Orvo säger att de själva upprätthåller parkeringsområdet och till exempel har asfalterat det, vilket inneburit kostnader. Även det är en orsak till att de som inte är betalande kunder måste betala en parkeringsavgift.

Bra med tidsbegränsningar

Karla Raatikainen och Janika Poltinoja från Helsingfors har varit på arbetsresa och stannat vid Köpmans bredvid bensinstationen. De har parkerat på en av platserna som är reserverad för kafébesökare. De lade märke till skylten om betalparkering bredvid.

Alma Ruonamo
Två kvinnor står på parkeringsplatsen vid bensinstationen i Nagu.
Karla Raatikainen (t.v.) och Janika Poltinoja tror att en betalparkering gör att många väljer att lämna bilen någon annanstans.

De har inte heller lagt märke till parkeringsområdet vid Södra hamnen.

– Det kan nog vara en bra idé med tidsbegränsningar, men betalparkering gör att vissa nog väljer att parkera någon annanstans, säger Poltinoja.

Båda förstår att det är poängen med betalparkeringen vid Minttus Bar & Kök, men påpekar att vissa kanske endast ser skylten och inte noggrannare går och läser för vilka avgiften gäller.

Publicerad: