Utredningen av oljeutsläppet utanför Utö för två år sedan stampar på stället – italienska myndigheter i nyckelroll

Västra Finlands sjöbevakningssektion
Olja i havet
Oljebältet söder om Utö var 9 sjömil långt och 0,4 sjömil brett.
Publicerad:

I juni 2019 upptäcktes ett 9 kilometer långt och 0,4 kilometer brett oljeutsläpp vid fyren Finlands lejon söder om Utö. Mängden olja uppskattades till närmare 39 000 liter.

Utsläppet beskrevs som omfattande och sysselsatte manskap från Egentliga Finlands och västra Nylands räddningsverk samt Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Oljeutsläppet utreds som grov miljöförstöring men några förhör med de misstänkta ansvarspersonerna, kaptenen och maskinchefen på det italienska fartyg som misstänks ha förorsakat oljeutsläppet har ännu inte hållits.

I höstas skickade Gränsbevakningen en europeisk utredningsorder där man ber de italienska myndigheterna om hjälp med att hitta befälet och förhöra dem. Men det går trögt, säger utredningsledare, löjtnant Tommi Lehtonen.

– Problemet är att personerna befinner sig någonstans i världen och ännu inte har kunnat förhöras. Vi hoppas att de snart hittas så att ärendet kan gå vidare.

När de väl har lokaliserats och kallats till förhör kan Gränsbevakningen skicka en utredare till Italien, eller delta i förhöret via videolänk. Ifall ärendet framskrider så långt att det väcks åtal behandlas fallet vid sjörätten i Helsingfors tingsrätt. Men det börjar bli bråttom eftersom preskriptionstiden är tre år, säger Lehtonen.

– Jag hoppas att utredningen hinner bli klar så att vi får den straffrättsliga ansvarsfrågan utredd.

Vid sidan av brottsutredningen pågår också behandlingen av den administrativa oljeutsläppsavgift som kan åläggas rederiet. Summan är 28 000 euro och baserar sig på fartygets storlek och omfattningen av utsläppet.

Frågan har framskridit och Lehtonen bedömer att det finns goda möjligheter att staten får pengarna.

Reporter (Åbo)
Publicerad: