Elkrisen stänger legendarisk Åbogrill som också presidentparet Koivisto gillade

Kim Lund
två män sitter vid ett matbord
Matti Willman och Rainer Sundberg äter alltid på Kallun Grilli då de är i Åbo hamn. "Det är svårt att hitta sådana här traditionella grillkiosker".
Publicerad:

Klockan närmar sig 11 och magen kurrar hos de första lunchgästerna som stiger in i Kallun Grilli bredvid Pansiovägen. Rainer Sundberg och Matti Willman beställer varsin portion "makkaraperunat", det vill säga korv med potatis, och låter sig väl smaka.

– Vi jobbar med att serva räddningsflottar och räddningsbåtar på fartyg och alltid när vi är i Åbo hamn kommer vi hit. Här får man stans bästa "makkaraperunat". Kebabrestauranger finns det hur mycket som helst av, men nuförtiden är det svårt hitta sådana här traditionella grillkiosker.

Kim Lund
en grillkiosk
Stänger på torsdag.

Snart får Sundberg och Willman söka sig ett nytt lunchställe. Kallun Grilli, som har funnits på samma plats ända sedan år 1977, stänger för gott på torsdag och med det går en bit av Åbos matkultur i graven.

Grillen grundades av Kalervo och Hannele Kodisoja i en tid då snabbmaten ännu var relativt okänd i Finland. Affärerna tog fart och ryktet om Kallun Grillis delikatesser spred sig snabbt.

Det nådde också presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal, berättar dottern Mari Kodisoja som sedan två år tillbaka driver grillen.

– President Mauno Koivisto och hans fru Tellervo brukade cykla här förbi på vägen till Runsala och stannade ofta på lunch. Som tack fick mina föräldrar år 1987 en inbjudan till självständighetsbalen på slottet, kanske presidentparet tyckte att det var deras tur att bjuda.

Privat
en gammal bild av ett par utanför en grill
President Mauno Koivisto och fru Tellervo Koivisto stannade ofta för att äta på Kallun Grilli. Bilden är från sommaren 1986.

Föräldrarna stängde grillen år 2019 och Mari Kodisoja som är utbildad florist och grafiker hade inga planer på att bli grillföretagare.

Coronapandemin då hon för det mesta satt hemma och funderade på vad hon skulle göra fick henne på andra tankar. Då en väninna föreslog att hon skulle ta över grillen tvekade Kodisoja inte länge.

Kim Lund
en kvinna steker hamburgare
Mari Kodisoja har drivit Kallun Grilli i drygt två år. På torsdag stänger grillen för gott.

Hon grundade ett eget företag och hyrde grillfastigheten av föräldrarna. Den 4 november 2020, mitt under coronapandemin, öppnade Kallun Grilli på nytt.

– Grillen har alltid varit en del av mitt liv och jag kände stark dragning tillbaka till platsen där jag tillbringat så mycket tid som barn och ung. Det var förstås en risktagning, men under coronaåren gick det bra. Restaurangerna var stängda, men vi fick sälja hämtmat och hade gott om kunder.

Kim Lund/Mapcreator
en karta

Kallun Grilli har inte hakat på några vegetrender utan säljer mest rejäl "karlamat". Wurstburgare, hamburgare modell XXL och "makkaraperunat".

– Vi har nog vegetariska hamburgare och en grönsakstallrik på menyn, men de går inte åt, så varför ändra på ett vinnande koncept?

Kim Lund
En man tar emot en hamburgare i en grillkiosk
Matias Moilanen har hört att Kallun Grilli ska stängas och ville därför sticka sig in och äta en XXL-hamburgare. Han serveras av Nina Jokelainen.

Men inte ens den goda grillmaten kan längre rädda Kallun Grilli. Lunchgästerna har blivit färre då många i stället tar lunchlådor med sig till jobbet eller köper butikernas färdiga matportioner som man värmer i arbetsplasternas mikrovågsugnar, säger Kodisoja.

Nu gör de skenande elpriserna, inflationen och de allt dyrare råvarorna att det inte längre går att driva grillen.

– Det känns som allt blir dyrare för varje dag som går, säger Kodisoja.

Kodisoja har på olika sätt försökt få ner på kostnaderna. En av de två anställda är permitterad, hon har sänkt inomhustemperaturen och stängt av en av korvgrillarna.

– Det blir för dyrt att ha den på hela dagen om jag säljer endast några korvar, säger Kodisoja.

Kim Lund
en kvinna står bakom en disk i en grillkiosk

Vad Kodisoja gör nästa år är osäkert. Hon längtar efter att gå tillbaka till sitt jobb som grafiker, samtidigt som det känns svårt att lämna grilloset bakom sig.

– Kallun Grillis produkter är välkända och människorna har tyckt om dem, det vore synd om allt bara försvinner. Min dröm är att kunna kombinera grillföretagandet med att jobba med grafisk design. Tillsammans med min familj ska jag fundera på hur det kunde lyckas, någonting hittar vi säkert på.

Kallun Grilli hade också en filial på Salutorget. Den stängdes i mars 2015 då torgparkeringen började byggas och hela torget stängde.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara1,00 €! Klicka här.

Reporter (Åbo)
Publicerad: