Vi tog uppståndelsen med ro, säger Sussi Henriksson om kalabaliken på 1980-talet - nu gör omsusad konstnärstrio comeback på WAM

Ann Sundholm , Sussi Henriksson och Anna-Maija Aarras i konstnärsgruppen Salong3+ figurerar själva i några av gruppens verk.
Publicerad:

I slutet av 1980-talet och början på 90-talet var den Åbobaserade konstnärsgruppen Salong3+ omtalad och inflytelserik inom den finländska konstvärlden. r

Ann Sundholm, Sussi Henriksson och Anna-Maija Aarras verk "Still Life" som bestod av bland annat grönsaker, fiskar och grisfötter väckte både förtjusning och anstöt då det ställdes ut på galleri Grafiart.

– Vi var lite naiva och trodde inte att det skulle bli sådan kalabalik. Galleristen krävde att vi skulle ta bort konstverket när innehållet började ruttna och fyllas med flugor och larver. Senare ångrade han sig då han insåg hur bra reklam det var för galleriet, säger Sundholm.

Själva tog de uppståndelsen med ro, säger Henriksson.

– Vi tänkte inte på att det vi gör skulle vara bra reklam för oss. Vi har aldrig gjort något i spektakulärt syfte utan vi gjorde helt enkelt konst.

Anna-Maija Aarras, Sussi Henriksson och Ann Sundholm bildade konstnärsgruppen Salong3+.

Nu återförenas trion med den gemensamma retroperspektiva utställningen "Renaissance" som öppnar på Wäinö Aaltonens Museum på fredag (10.2).

Initiativet kom från museet och gruppen var omedelbart med på noterna.

– Vi tackade genast ja och tänkte att det ska bli roligt att plocka fram våra gamla verk, säger Sundholm.

Kim Lund
en konstutställning
"Velvetti" förför åskådaren med lyxig sammet och sensuella former.

På utställningen finns inga personliga verk utan all konst som Salong3+ gjorde, gjorde man tillsammans.

Kreativiteten flödade och plusset i gruppens namn står för den extra inspiration som gemenskapen gav oss, säger Henriksson.

– Tiden då vi jobbade tillsammans var som en förälskelse. Vi inspirerade varandra och det var väldigt intensivt. Sedan falnade det ut och vi skapade våra egna karriärer.

Kim Lund
en konstutställning

På utställningen finns en stor väggmålning av "Still Life", i en annan del av museet kan man se "Dimensions of life" som lyfter fram olika kvinnomyter och där Henriksson, Sundholm och Aarras har hudrollerna i form av fotografier. Dessutom visas en gammal intervju med dem.

Jan Kenneth Weckman ställer ut sina samlade verk

Den andra utställningen som öppnar på fredag heter "Corpus". Utställningen presenterar Jan Kenneth Weckmans omfattande produktion av teckningar och målningar från medlet av 1960-talet till år 2021.

Arkiv/Kim Lund
en man står framför en tavla
Målningen "Corpus" har gett namnet till utställningen, Den hör till serien med de mest abstrakta av Jan Kennth Weckmans samlade verk.

Samlingen omfattar nästan 100 verk varav vissa aldrig tidigare har visats offentligt. För Weckman har arbetet med att sammanställa utställningen väckt gamla minnen till liv.

– Det har varit belönande och känts fantastiskt att se alla verken, också sådana som har legat i lådor och som jag nu har plockat fram.

Kim Lund
två tavlor på en vägg
Utställningen visar ett genomsnitt av Weckmans mångsidiga och omfattande karriär.

– Utställningen representerar centrala händelser och olika tidepoker i min karriär. Den är lite som en trädgård där jag tillsammans med kuratorn Anna Perälä har ansat bort det som är överflödigt, särskilt till hänsyn till WAM och museets krävande rum.

Kim Lund
en konstutställning
Utställningen omfattar nästan 100 verk.

Weckman inledde sin konstnärsbana som tecknare och grafiker. Sedan började han experimentera med färger och övergick till att göra stora oljemålningar.

På senare tid har han kombinerat de båda arbetsmetoderna.

– Verken kan se olika ut, men tittar man noggrant ser man att det finns detaljer från de olika stilarna och man kan se hur mitt arbetssätt har förändrats.

Kim Lund
ett konstverk
Målningen "Atropos" har målats med oljefärg på en 2X3 meter stor duk.

På utställningen visas en video där Weckman berättar om sitt arbete som konstnär och på väggarna finns informationstavlor där man kan läsa om hans karriär och hur det finländska konst- och konstnärsklimatet har sett ut under olika årtionden.

Men några faktablad om de enskilda konstverken finns det inte. Weckman vill inte att åskådaren ska få allting serverat framför sig, i stället ska hen få en högst personlig konstupplevelse.

– Man får själv tolka det man ser, jag har aldrig velat ta någon egenmäktig ställning till min konst.

Målningarna kan innehålla små, lite udda detaljer som det här kommatecknet.

Utställningarna på WAM

Svenskspråkiga guidningar: 26.2, 26.3, 23.4, 21.5 klockan 15.00.
Konstnärsträffar: Salong3+, 2 och 26 mars klockan 12.
Jan Kenneth Weckman, 2 mars klockan 12.
Öppen konstnärsverkstad med Weckman, 3 och 18 mars 13–16.
Musikrunda och konstnärsträff med Weckman och Ahti Lassila, 4.3 klockan 12.

Ann-Maija Aarras efternamn korrigerat i bildtexten från Airas till Aarras 10.2 kl 9.10.

Reporter (Åbo)
Publicerad: