32-åring dömd för skottlossning i Martinsbacken – endast ett skott räckte inte för att döma honom för dråpförsök

Arkiv/Kim Lund
Vy av höghusområde, vägskylt med texten "Laivurinkatu, Skepparegatan"
Skottlossningen skedde på Skepparegatan, som ligger i närheten av gasklockan vid Östra stranden i Åbo.
Publicerad:

Det var i oktober i fjol som 32-åringen körde från Helsingfors till Skepparegatan i Åbo för att reda ut ett familjedrama. Med sig hade han en modifierad Blow-pistol och flera patroner.

I lägenheten bodde en man vars dotter 32-åringen sällskapade med. Mannen motsatte sig förhållandet. 32-åringen ringde flera gånger på dörren, men då ingen öppnade tappade han nerverna.

I rättegången berättade han att han hade telefonen i byxfickan och att vapnet brann av misstag då han skulle ta fram den. Mannen åtalades för dråpförsök, alternativt grov misshandel.

Men tingsrätten anser det inte bevisat att 32-åringen verkligen skulle ha försökt döda mannen i lägenheten. Ett argument är att endast ett skott avlossades trots att det fanns tre patroner i vapnet. 32-åringen visste inte heller exakt var mannen befann sig. Därför går det inte att med säkerhet säga att skottet var riktat mot honom, säger tingsrätten.

32-åringen döms därför endast för framkallande av fara, skjutvapenbrott och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet till 1 år och 2 månaders fängelse.

Hans ett år yngre kamrat som gav honom vapnet döms för skjutvapenbrott och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet till 20 dagars fängelse.

Domen kan överklagas.

Reporter (Åbo)
Publicerad: