Den sociala nödens hårda bud

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Bra att ÅU aktualiserade situationen för de fattiga pensionärer som är beroende eller vore i behov av utkomststöd (ÅU, 27.2).

Tyvärr råder det mycket okunskap om vad utkomststödet täcker och hur det fungerar. Då det gäller vård och mediciner behöver ingen bli utan dem, men den informationen har av någon orsak inte gått fram och det är ett envist problem.

Det grundläggande utkomststödet täcker alldagliga utgifter och därtill vård, mediciner, hyran, el, hemförsäkring, ID och pass, glasögon, garantihyra och flyttkostnader. Det utkomststödet sköter FPA och utöver det kan socialbyråerna bevilja kompletterande utkomststöd i olika specialsituationer som kan uppkomma av olika livsförändringar så att livet kan löpa vidare utan alltför dramatiska följder. Vi kan ta som exempel begravningar, eldsvådor, offer för brottsmål, behov av rättshjälp, obetalda elräkningar och andra nödsituationer.

Kravet att få utkomststöd är att man saknar tillgångar vilket är ett naturligt krav eftersom det är den sista formen av socialstöd och alla andra socialstöd skall först ansökas som till exempel bostadsbidrag och garantipension. I väntan på de besluten kan dock utkomststöd beviljas för mellantiden eller för tiden av väntan på sjukpension som tidvis drar långt ut på tiden.

Egen ägobostad räknas inte som tillgång vid behandling av utkomststöd och inte sedvanligt lösöre. Däremot räknas besparingar och olika placeringar som tillgångar och de måste tas i bruk innan utkomststöd beviljas.

Kravet för att få utkomststöd är att man inte blir med mer än 491 euro i handen under månaden efter att ovannämnda utgifter är betalda. Och av förvärvsinkomster utgör 150 euro fridel som inte beaktas i uträkningen, med andra ord är gränsen 641 euro för löntagare eller motsvarande.

Här kommer vi in på en hård diskriminering av pensionärer eftersom de alltså ges 150 euro lägre utkomststöd trots att förvärvsinkomst i lagen är både lön och pension. Men ifråga om utkomststöd anses inte pension vara förvärvsinkomst. Då jag hörts som sakkunnig i riksdagen visavi nödställda har jag betonat denna svåra olägenhet och flera riksdagsledamöter har insett problemet, men ingen korrigering har ännu skett.

Under den förra regeringens tid gav domstolen för mänskliga rättigheter anmärkning åt Finland för att utslagningen av de nödställda är för hård och bör korrigeras. Enligt de förpliktelser Finland ingått avtal om skall de utslagnas situation kontinuerligt förbättras, men så har inte skett på tiotals år. Och den hårda och omänskliga utslagningen är alla partier eniga om och inget parti har föreslagit att summan 491 borde höjas. Både FPA:s forskare och EU:s sociala division har ansett att summan borde höjas märkbart. I övriga Norden är den från 750 euro uppåt. Bland annat sjuka pensionärer har inte råd att av 491 euro betala hemkörd mat av kommunen som kostar kring 300 euro. De blir undernärda och borde ges omedelbar hjälp. Riksdagen vägrar att erbjuda den hjälpen.

Bo Holmberg

Publicerad: