ÅA:s forskning om murbruksdatering får stor donation av åländsk privatperson

Åbo Akademis flagga. foto: Stefan Crämer
ÅU-foto
Publicerad:

Pengarna riktas till ett forskningsprojekt om murbruksdatering, som leds av professor emerita i konstvetenskap Åsa Ringbom. Dreijer har ett stort intresse för historia och arkeologi och har arbetat som chef för Ålands landskapsstyrelses fornminnesavdelning och som landskapsantikvarie och byråchef vid landskapsstyrelsens museibyrå.

Åsa Ringbom har bland annat använt sig av murbruksdatering med hjälp av den så kallade kol-14-metoden för att fastställa åländska kyrkors ålder.

– Tack vare murbruksdatering är kronologin för Ålands kyrkor ganska klar. Nu behövs ytterligare precisering av det äldsta skedet i flera av kyrkorna, och flera kontroller av metodologisk natur. Vi daterar till exempel också kalkklumpar inkapslade i murbruket och får på detta sätt en dubbelkontroll. Dessutom försöker vi identifiera äldsta skedet av Kastelholm, vilket blir en utmaning eftersom slottet kontinuerligt har ombyggts och reparerats, säger Ringbom.

Inom projektet prioriteras metodutvecklingen högt. Både murbruk och kalkklumpar i Åbolands kyrkor (Pargas, Nagu, Korpo och Kimito) och Åbo domkyrka ska genomgå 14C-analys. Inom det internationella forskningsnätverket samarbetar man med olika forskare och 14C-laboratorier.

– Aktuellt just nu är en större jämförelse av hur olika prepareringsmetoder fungerar på olika typer av murbruk. Det är därför viktigt att aktivt delta i olika workshops och internationella konferenser rörande 14C-metoden och arkeologi. Donationen tryggar även anställningen av projektforskare Alf Lindroos som är projektets vetenskapliga expert, säger Ringbom.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa är tacksam för donationen.

– Det är glädjande att Åbo Akademis forskning intresserar. Donationer är välkomna även om den statliga motfinansieringskampanjen är avslutad. På det här sättet kan donatorerna också rikta sina medel mer exakt enligt eget önskemål, säger Hupa.

Hupa räknar med att fundraising är en verksamhet som har kommit till universiteten för att stanna.

– Vi fortsätter jobba på våra kontakter till samhället och är alltid öppna för att diskutera donationer och möjligheter för externfinansiering av vår verksamhet och olika projekt.

Publicerad: