Sabbelskasernens ägare ångrar köpet

Emilia Örnmark
Brokig historia. Loftgångshusen har tidigare varit inblandade i oklara ägarskap och olovliga byggstarter. Nu är alla renoverade, förutom den mest synliga kasernen. ÅU-foto
Publicerad:

– Om jag vetat då det jag vet nu hade jag inte köpt Sabbelskasernen i Dalsbruk.

Det säger Peter Perovuo, Helsingforsbon som nu står som ägare till den förfallna fastigheten.

ÅU når honom via ett nummer till företaget Quick Master, som enligt företagsregistret är ett bemanningsföretag men som också uppges syssla med logistik.

Företagsadressen är en radhusfastighet i Västra Baggböle i Helsingfors.

Perovuo säger att han är medveten om att NTM-centralen kräver att huset bommas igen för att inte ytterligare skadas av väder och vind.

Det hot om vite som följer med kravet flyttades från den förra ägaren, bolaget Casivera, till Perovuo då han köpte fastigheten.

I ÅU 25.8 sa överinspektör Ulla Riipinen att man försökt förhandla med Perovuo om åtgärderna men inget har hänt.

Perovuo själv uppger personliga skäl till varför han inte agerat.

Han säger att kasernen, som egentligen är ett så kallat loftgångshus, är i dåligt skick. Den brand- och vattenskadade fastigheten kräver en stor investering.

Det ska trots allt inte vara omöjligt att renovera huset, säger Perovuo. Stommen är fortfarande i gott skick.

Men de storstilade planer som Perovuo säger att han en gång hade är inte längre aktuella.

– Jag köpte fastigheten av misstag, kan man säga.

Vad menar du med det?

– Jag hade förhandlat med Suomen käyttötuki. Då fanns det långt gångna planer på hotellverksamhet. Det var först senare som jag insåg att jag skulle köpa av Casivera.

Perovuo låter alltså förstå att affären lät bättre då han förhandlade med Suomen käyttötuki och att det kom som en överraskning att den egentliga säljaren var Casivera.

Redan hösten 2010 satte NTM-centralen stopp för Suomen käyttötukis planer på att riva kasernen och bygga nya bostäder, något som kommunen godkänt.

Några år senare meddelade NTM-centralen att kasernen skulle renoveras. Här fick NTM-centralen uppbackning av Museiverket.

Casiveras vd Ilkka Öhberg säger till ÅU att hans bolag och Suomen käyttötuki i ett skede hade planer på hotellverksamhet i kasernen men att rivningsförbudet och renoveringstvånget satte stopp för det.

– Jag kommer inte riktigt ihåg hur det var men det fanns ett bygglov.

Den nya ägaren Perovuo träffade Öhberg först när affären blev av.

Kände han till restriktionerna innan affären blev av?

– Det vet jag inte. Perovuo förhandlade med Suomen käyttötuki.

ÅU har inte nått Suomen käyttötuki.

Perovuo själv säger att ribban för fastigheten är betydligt lägre ställd nu. Eventuellt kan kasernen bli ett sommarboende, men det beror på vad som tillåts göras åt den skyddade byggnaden.

– Situationen blir klarare under höstens lopp.

Hur stor är chansen att du lyckas renovera fastigheten?

– Jag får väl säga som Matti Nykänen: det är fifty-sixty. Men en över femtioprocents chans är det.

NTM-centralen hade alltså tidigare utfärdat vite till den förra ägaren Casivera som trots det aldrig bommade igen kasernens fönster och dörrar.

I ÅU 25.8 sa överinspektör Riipinen att något beslut om vite mot Perovuo inte ännu har fattats.

Om det fattas har Perovuo en viss tid på sig att åtgärda bristerna. Om så inte sker ska han betala 10 000 euro i vite och 500 euro i månaden tills åtgärderna utförts.

Kasernen invid brandstationen i Dalsbruk är den mest synliga av loftgångshusen – och den enda som förfallit. De övriga har renoverats.

Fastigheterna har en brokig historia. Företag som tagit sig an dem har gått i konkurs, de har renoverats utan bygglov och ägarskapen har ibland varit svåra att reda ut.

Publicerad: