Ung rasifierad konstnär vill ta plats i konstvärlden
Nayab Ikram är ålänning och muslim med pakistanskt påbrå. I hennes konst står frågor om kulturidentitet i centrum. Hon har börjat med sig själv och analyserat sin egen identitet.
– Jag reflekterar över hur det är att vara svenskspråkig med en annan bakgrund och hur det är att balansera det österländska och det västerländska och försöka hitta det egna i det.
Mellanförskap är ett av hennes favoritord när hon talar om sin identitet.
– Jag är både och men ändå varken eller.
Ikrams föräldrar är från Pakistan, men hon är född och uppvuxen på Åland.
– Jag är ju finländare, men många gånger tas min identitet ifrån mig eftersom jag inte ser ut som en normativ finländare.
Denna erfarenhet är också det som gjort att hon börjat behandla frågor om kultur och identitet i sin konst.
– Jag påstod mig vara något, men tilläts inte vara det på grund av att folk tycker om att kategorisera människor.
– Vi borde röra oss bort från att kategorisera människor och se dem i den kontext de befinner sig i.
Ikram har jobbat mycket med symbolik. I det senaste arbetet har hon jobbat med hår. Hon har läst in sig på vad hår betydde för olika forntida kulturer och använt den symboliken i sin konst.
– Som i den muslimska kulturen har håret haft en magisk betydelse också i den nordiska kulturen. Håret har ansetts ha magiska krafter så man har grävt ner eller bränt det för att igen annan ska komma åt det.
På detta sätt hittar Nayab skärningspunkter mellan kulturerna.
– Mitt intresse för dessa frågor kommer sig av min identitet både som ålänning och min pakistanska bakgrund, och balansgången mellan dessa på många sätt väldigt olika kulturer – som ändå har många likheter.
Ikram har ställt ut sina fotografier med hårtemat på flera håll i Finland och även utomlands. Hon tycker det är bra att en ung rasifierad person tar plats inom konstfältet och visar andra generationens berättelser. Här kommer hon in på hur viktigt det är att alla olika sorters människor är representerade i media och populärkulturen.
Sana i den norska serien Skam ser hon som ett perfekt exempel på att visa en ung muslimsk flickas vardag i ett nordiskt samhälle.
– Jag tror inte att jag någonsin har sett det här tidigare. Om jag skulle ha varit några år yngre skulle det ha känts ännu mer värdefullt. Då skulle jag inte ha känt mig så ensam.
Därför är också olika plattformer för marginaliserade och rasifierade grupper viktiga för att kunna dela liknande erfarenheter och berättelser kring vardagslivet – och inte behöva känna sig ensam, vilket Ikram återkommer till flera gånger.
Med sin konst vill Ikram kunna skapa en sådan plattform och göra utrymme för de röster som annars har svårt att bli hörda.
Också konstscenen behöver mer diversitet.
Ikrams senaste projekt är en journal om platser, PPLats. Hon fick idén för två år sedan. Då var hon väldigt trött på att människor definieras utgående från nationalstaten. Genom journalen vill hon skapa en plattform där man utgår från själva platsen. Första numret ska behandla ön som plats.
– Om jag är ålänning kanske jag har mycket gemensamt med folk som bor på andra öar. Jag har på det här sättet försökt hitta olika sätt som förenar oss utöver nationsgränserna och föra våra berättelser närmare.
I journalen vill hon samla så många olika berättelser och perspektiv så att det nästan blir som en encyklopedi, förklarar hon ivrigt. Tanken är att blanda både akademiska och konstnärliga infallsvinklar. Just nu har hon en öppen utlysning för bidrag till det första numret. Deadline är den 14 december och i början av nästa år ska första numret komma ut. Ikram planerar att journalen ska komma ut en till två gånger om året.
Med sin konst vill Ikram också påverka det politiska klimatet.
– Vi lever i en tid med mycket kärlek, men också mycket fördomar. Jag vill bidra till den antirasistiska och feministiska kampen mot ett mer jämställt och mångfasetterat samhälle, där alla sorters människor får komma fram.
Nayab Ikram
Bor: Åbo, hemma från Åland.
Ålder: 25 år
Aktuell med: Utställning på Fotocentrum Peri i Åbo, lärlingsplats på samma galleri det kommande året, grundat journalen PPlats.
Utbildning: Medianom med inriktningen fotografi från Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.