Han ritade Åbo saluhall, Heideken och Humanisticum

Gustaf Nyström. Bild: Museiverket
Publicerad:

Den finländska arkitekten Gustaf Nyström dog för 100 år sedan.

Han har bland annat ritat Åbo saluhall, Heidekens barnbördshus och Åbo konstmuseum.

Nu uppmärksammas Nyström med en stor utställning i Humanisticum på Biskopsgatan 13 i Åbo, en byggnad som han också ritade.

Arkitekten och professorn Gustaf Nyström (1856–1917) var en av de mest betydelsefulla finländska arkitekterna vid sekelskiftet, berättar Stiftelsen för Åbo Akademi som arrangerar utställningen.

Nyström verkade i Helsingfors, men hade mångsidiga kontakter till Åbo.

Fem av hans verk har en central plats i Åbos byggnadshistoria: saluhallen, Heidekens barnbördshus, Åbo konstmuseum och Finlands Banks kontor samt privatvillan Humanisticum på Biskopsgatan 13, som uppfördes för Ernst Dahlströms familj.

Alla de mest kända finländska arkitekterna under början av 1900-talet var hans elever.

– En del av dem arbetade senare i Åbo. Till dem hör förutom Nyströms bror Alexander också Frithiof Strandell, Albert Richardtson och Erik Bryggman. Som expertmedlem för G. A. Petrelius donationsfond var Gustaf Nyström också verksam i Åbo stads försköningskommitté. Under flera årtionden reste arkitektstuderande under hans ledning uttryckligen till Åbo för att dokumentera och uppmäta gamla byggnader, konstaterar Stiftelsen för ÅA.

Utställningen ”Arkitekt Gustaf Nyström och Åbo. Fem byggnader – fem berättelser” är öppen i Humanisticum 28.9–27.10, måndag–fredag klockan 9–16 och söndag 1.10 klockan 11–16.

Vernissage onsdag 27.9 kl. 18–20. Fritt inträde.

  • Med hjälp av fotografier, kopior av ritningar och skriftlig dokumentation berättar utställningen om de Åbobyggnader som Gustaf Nyström ritade och om hans kontakter till staden.
  • Utställningen har planerats av filosofie doktor Teppo Jokinen, som är expert på Gustaf Nyströms arkitektur.
  • Till programmet hör en guidad rundtur till de byggnader i Åbo som är ritade av Gustaf Nyström. Rundturen leds av Bryggmanstiftelsens ombudsman, författaren Mikko Laaksonen, och äger rum den 30 september klockan 13–15.30 med start vid familjehuset Heideken, Smedsgatan 3.
  • I december har det gått hundra år sedan Gustaf Nyström dog. Utställningen ordnas för att hedra hans minne och livsverk. Utställningen är också en del av Stiftelsen för Åbo Akademis 100-årsfestprogram.
  • Utställningen har fått understöd av Centret för konstfrämjande och Bryggmaninstitutet.
Publicerad: