Nu brädar vi Björneborg!

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På måndag inleds Suomiareena – Finlandsarenan – i Björneborg.

Evenemanget har blivit något av en finländsk Almedalsvecka, även om det jämfört med den gotländska politikerveckan är ungt (Almedalsveckan har sitt ursprung i Olof Palmes 60-tal, Suomiareena ordnades första gången 2005).

Klart är att det här samarbetet mellan MTV och Björneborgs stad, som hålls samma vecka som Pori Jazz, är ett enormt lyft för staden. I fjol besökte 74 000 personer 170 olika programpunkter.

Suomiareena drivs av ett kommersiellt intresse som inte ska förringas, men lika viktigt är den arena som evenemanget aviserar i själva namnet.

Samhällsfrågor tar inte semester, och juliveckan i Björneborg har blivit ett tillfälle för politiker, partier, organisationer och sakkunniga att debattera dessa.

Björneborgs stad och andra involverade är att gratulera för att man lyckats etablera Suomiareena som ett måste, bevisligen för en rätt så bred allmänhet.

Nu är det trots allt dags för Åbo att ringas in i kalendern.

Visst, Åbo är ofta plats för evenemang av politisk och samhällelig vikt.

I fjol, i samband med presidentvalskampanjen, föreläste samtliga kandidater på Åbo universitet. Och, på tal om presidenten, så ska diskussionerna i Gullranda i närliggande Nådendal i juni inte förglömmas.

Trots detta: Åbo – Finlands första huvudstad, Finlands främsta universitets- och högskolestad, den ekonomiska motorn i landskapet med kontakter till både öst och väst – behöver ett återkommande evenemang som lyfter de viktiga frågorna och sätter sig själv på debattkartan.

Nu verkar vi få detta i Europaforum Åbo, som ordnas för första gången 30.8–1.9 och som är tänkt att bli en årligt återkommande öppning av den politiska hösten.

Ska Åbo i och med detta ta upp kampen med Björneborg som Finlands politiska evenemangsstad nummer ett? Ja!

Kommer Åbo att lyckas? Förutsättningarna är inte de mest gynnsamma men om staden spelar sina kort rätt: ja!

Fokus är på EU och Europapolitiken, och den första upplagan bjuder på ett namnstarkt startfält.

Statsminister Juha Sipilä (C) ska ge en politisk översikt, Europaminister Sampo Terho (Blå) ska diskutera bland annat brexit, och förra statsministern Jyrki Katainen (Saml), nu vice ordförande i Europakommissionen, deltar i en medborgardiskussion, och så vidare.

Namn som dessa är givna, men lika viktigt är att Europaforum Åbo söker deltagare som överraskar, till och med provocerar.

Förhoppningsvis kan evenemanget inkludera också utom-europeiska perspektiv. Det som sker utanför Europas gränser påverkar EU i allra högsta grad, som vi noterat.

EU är mera än de politiker och tjänstemän som är verksamma inom unionen.

Vår uppmaning är därför att programmet tar med perspektiv från utifrån det strikt politiska – från folkrörelser, aktivister och organisationer som lever med konsekvenserna eller frukterna av beslut som fattas inom EU.

EU är mera än brexit, euron och politiska överenskommelser. Europaforum Åbo gör klokt i att fokusera på europén – vad innebär det att vara europé i dag, hur varierar förutsättningarna beroende på var i Europa man är född?

Tidpunkten för forumet är knepig. Slutet av augusti är inte semestertider, skolorna har börjat och universiteten och högskolorna står startklara. Folk har återgått till jobbet.

Viktigt därför att föra evenemanget till folk. Ordna lunchseminarier, engagera studerande, skapa program för skolelever – i skolorna.

Platserna för evenemanget – Marina Palace, Restaurang Skolan, Åbo Svenska Teater, Hansakvarteret och huvudbiblioteket – är centrala och tillgängliga och en bra början.

Slutligen något om språket. Åbo stad informerar om forumet föredömligt på svenska. Vi utgår från att den ansatsen bär över hela evenemanget.

Programmet är till största del på finska. Vi noterar två tillställningar som genomförs på svenska, en på engelska.

Givet att Åbo är en tvåspråkig stad, och att svenskan är ett större europeiskt språk än finskan och en möjlig inkastare till evenemanget västerifrån, är det motiverat att utöka antalet svenska inslag i programmet.

Åbo har nu ett gyllene tillfälle att bygga på den grund som läggs i höst.

Till arrangörerna säger vi: dra lärdomar av de erfarenheter som det första evenemanget ger så att Europaforum Åbo kan återkomma och växa.

Tillväxten i regionen har fått stadens tjänstemän och politiker att tänka stort. Gör så också i det här avseendet.

Gör ett sensomrigt Åbo till en nordeuropeisk angelägenhet, på samma sätt som ett högsomrigt Björneborg är en nationell sådan.

Gör det, och bräda Suomiareena.

Publicerad: