Varierande turistsommar i Åboland
Sommaren 2017 präglades av lågtryck, kalla vindar och mulna dagar. För turistföretagarna har det märkts i färre övernattningar i synnerhet under försommaren, medan juli i allmänhet har sålt lika bra som under tidigare även om också högsäsongen på vissa håll har varit lugnare än under tidigare år, visar den rundringning som ÅU har gjort.
Vid hotellet i skärgårdscentret i Korpoström var det lugnt i juni och något lugnare än normalt också under högsommaren, även om det inte var någon stor skillnad, säger Herrick Ramberg vid Galonis ab som driver verksamheten. Många gäster var så kallade extempore gäster som inte hade planerat sitt besök så långt i förväg, utan bokade rum då de på morgonen såg att det var fint väder och bestämde sig för en skärgårdstur.
I dag kan man inte boka rum online, men det är något som hotellet nu ska åtgärda. Att kunna boka online är dagens melodi, och vi ska se över hur vi kan samköra alla våra bokningar, säger Ramberg.
Men för en liten aktör är det oskäligt dyrt att gå med i en bokningssajt som till exempel Booking.com.
– Deras kommissioner är skrämmande höga, så det är ett dyrt sätt marknadsföra sig på.
Rambergs företag Skärgårdskompaniet har hand om inkvarteringen på Själö och Örö. Den första säsongen på Själö har gått enligt planerna och tidvis har öns alla 70 bäddplatser varit fullbokade.
– Augusti har varit den livligaste månaden då både privatpersoner och universitetsfolk har övernattat där. För Örös del fortsätter säsongen för fullt i september och oktober och hotellet är fullbokat i synnerhet under veckosluten, men också under veckorna har vi gäster, säger Ramberg.
I Iniö tog Harri Markkula och Sella Suonio för ett och ett halvt år sedan över det före detta kommunkansliet i Norrby och öppnade Villa Högbo, ett litet värdshus med plats för 20 gäster, men på grund av brandföreskrifter måste antalet bäddplatser nu minska till
10.
Markkula är nöjd med hur verksamheten har kommit i gång och han räknar med att ha haft 400–500 övernattade gäster i somras.
– Det motsvarar de förväntningar vi hade då vi började. I fjol somras kom vi i gång först i juli, men i år har försäljningen varit bättre än vi trodde.
Ett problem är ringvägens korta säsong och Markkula säger att han har gått miste om flera gäster som först har bokat övernattning, men sedan märkt att ringvägstrafiken redan har upphört.
– Det har varit dåligt för oss. Ringvägssäsongen borde förlängas med en månad i vardera ändan så att trafiken skulle löpa från maj till september.
I Houtskär har Susané Rosenqvist vid Telehusets bed&breakfast haft färre gäster än under tidigare år. Till och med i juli har det hänt att värdshuset har varit tomt på gäster. Den största orsaken är vädret.
– Aldrig tidigare har jag haft så många avbokningar som i år. Folk har sett på vädret och inte kommit ut med barnen på cykelsemester och avbokat i sista stund. Det är ett nytt fenomen.
På hotell Stallbacken i Nagu säger Mikael Granqvist att sommaren har varit nästan lika bra som i fjol.
– Juni och juli var lite sämre, men i augusti har vi haft flera gäster än i fjol. En trend är att vi har haft flera utlänningar än tidigare.
På Kimitoön är tongångarna i det stora hela positiva, i alla fall i Strandhotellet i Dalsbruk och i Kasnäs skärgårdsbad.
Hotellchef Tanja Liljeqvist i Kasnäs säger att sommaren har varit lika bra som i fjol och att vädret inte har skrämt bort turisterna. Snarare tvärtom.
– Tack vare badhuset har vi haft fullt med folk då det regnat. Sådana dagar söker sig folk inomhus där de kan sysselsätta sig. Ett viktigt komplement till hotellet är också caravanområdet där vi fortfarande har mycket bra beläggning.
Också Cilla Åhlberg på Strandhotellet är nöjd med sommaren.
– Vädret har inte stört säsongen och juli har varit riktigt bra. Det kan vara vanliga turister eller övernattande gäster som kommer och hälsar på släktingar eller som ska bröllop. Utanför säsongen kan plötsligt några byggare boka sju rum.