Hem och skola: Gör inte skadeståndsavtal för lärplattor

ÅU-foto
Publicerad:

Förbundet Hem och Skola uppmanar föräldrar att vara försiktiga med hurudana avtal de skriver under då deras barn kvitterar ut elektroniska läromedel.

Skriv inte under skadeståndsavtal för lärplattor som kan leda till att ni och era barn påförs större ansvar än vad lagen kräver. Kräv att få veta om det är ett avtal eller enbart ett kvitteringsdokument, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Hem och Skola vittnar om fall där vårdnadshavaren har påförts ett ekonomiskt ansvar för skolans lärplatta, oberoende av hur den har gått sönder.

I vissa fall är det helt naturligt att en elev blir ersättningsskyldig. Ett sådant fall är när eleven helt avsiktligt söndrar lärplattan eller hanterar den på ett sådant sätt att också ett barn förstår att den kan skadas av eller gå sönder.

Men också då ska det bedömas om vad som är en skäligt för en minderårig att ersätta.

Om det är frågan om en ren olyckshändelse är det en annan sak. Skolan gör en medveten risktagning genom att låta eleverna ta hem lärplattorna och måste bära sin del av risken för olycksfall. Rimligtvis skall skolan ha försäkringar som täcker kostnaderna vid olyckor. Skolan kan inte kräva att familjerna ska bli tvungna att teckna hemförsäkringar som täcker en eventuell skada.

Förbundet Hem och Skola uppfattar att det inte behövs särskilda detaljerade skadeståndsavtal som föräldrarna skall skriva under. Det räcker gott och väl med en kvittering och en hänvisning till vad grundskolelagen och skadeståndslagen stipulerar om ersättningsskyldigheten. Dessutom behövs det information om vad regler och god praxis betyder i praktiken.

Reporter (Åbo)
Publicerad: