Den nya vårdgarantin ger bättre mentalvårdstjänster i Pargas och Kimitoön

Kim Lund
Fyra personer sitter vid ett bord och tittar mot fotografen
Tommi Väyrynen, Mikko Pakarinen, Suvi Vainiomäki och Marina Merne-Grafström redogör för hur den nya vårdgarantin som träder i kraft den första september påverkar invånarna inom Egentliga Finlands välfärdsområde.
Publicerad:

Den 1 september införs en ny vårdgaranti som ska ge klienterna snabbare vård. Det betyder bland annat att man ska få kontakt med ett vårdproffs inom en dag, nu är tidsgränsen tre dagar.

Kontakten kan ske per telefon, på distans eller genom digitala tjänster som till exempel Mitt Kanta. Då görs en första bedömning av hurudant vårdbehov klienten har. Ifall situationen så kräver ska man få tala med en yrkesutbildad person inom primärvården senast inom 14 dagar.

Inom den tidsgränsen måste också själva vården inledas. I dag är tidsgränsen tre månader.

För mun- och tandvårdens del innebär vårdgarantin att det från början av september ska vara möjligt att få icke-brådskande vård inom fyra månader, jämfört med sex månader i dag.

I november 2024 skärps vårdgarantin så att vården måste inledas inom tre månader.

Vårdgarantin utmanar Varha

För Egentliga Finlands välfärdsområde Varha är det här en helt ny situation som innebär en stor utmaning. Personalbristen inom vårdsektorn är kronisk, men ambitionen är att anställa tiotals nya läkare, sjukskötare och annan personal, säger chefen för öppenvården, Suvi Vainomäki.

– Vårt mål är att rekrytera sammanlagt 20 nya hälsocentralsläkare och 20 nya sjukskötare inom öppenvården. En del av skötarna kommer att arbeta inom distanstjänsterna. Utöver det här behöver vi ytterligare tre minnesskötare, tre fysioterapeuter, 15 psykiatriska sjukskötare, sju tandläkare och sju munhygienister.

Rekryteringen är i full gång och cirka hälften av tjänsterna är redan besatta. Resultatområdes direktör Mikko Pakarinen tror att det finns goda möjligheter att anställa personal till de resterande tjänsterna.

– Vi är en attraktiv arbetsplats som gör allt vi kan för att öka trivseln på jobbet, harmonisera lönerna och stöda personalen så att den orkar bättre. Genom att fördela arbetet ser vi till att arbetsbördan inte blir för stor för den enskilda medarbetaren och eftersom vi är en stor arbetsgivare finns det goda möjligheter till vidareutbildning hos oss.

Suvi Vainiomäki ser också flera fördelar med att jobba inom Varha. En är flexibiliteten.

– Det finns goda möjligheter att kombinera distansarbete med fysisk närvaro på arbetsplatsen. Beroende på var man bor kan man till exempel vissa dagar jobba på distans i Åbo eller Salo och besöka de mer perifera vårdcentraler de övriga dagarna.

Det blir vanligare med distansmottagningar

Distanstjänsterna kommer överlag att utökas, i synnerhet till områden där det är svårt att hitta personal. I september öppnar en digital multiprofessionell mentalvårdsklinik som i mån av möjlighet ger service på svenska.

Kliniken betjänar invånarna i Pargas, Kimitoön, Åbo, Nådendal och Loimaa, säger Tommi Väyrynen som är chef för missbrukar- och mentalvårdstjänsterna inom Varha.

– En av fördelarna är att vi kan betjäna invånarna i till exempel Iniö och Korpo som har lång väg till mentalvårdsbyrån i Pargas. I kliniken kan man per video tala med en psykolog eller psykiatrisk sjukskötare som avgör vårdbehovet.

I fall läget är akut kan klienten också i fortsättningen gå direkt till A-kliniken, en psykiatrisk mottagning eller till jouren.

Inom missbrukar- och mentalvårdstjänsterna gäller samma tidsgränser som inom primärvården, det vill säga man ska omedelbart få kontakt med ett vårdproffs och senast inom 14 dagar få träffa en expert inom området.

Vårdgarantin som träder i kraft 1.9


  • Under vardagar ska klienten få kontakt med en vårdcentral samma dag. Då görs en bedömning av klientens vårdbehov. Samtidigt får klienten också svar på frågan om hur vården ska fortsätta.

  • En personlig kontakt med någon inom primärvården ska ske inom 14 dagar. Från och med den 1 november 2024 är tidsgränsen sju dagar.

  • Icke-brådskande vård inom mun- och tandvården ska ges inom fyra månader jämfört med sex månader i dag. Från och med 1.1.2024 ska man få vård inom tre månader.

  • Mun- och tandvården utvecklar samarbetet med privata tandläkare och utökar användningen av servicesedlar. Det ska också bli möjligt att göra en symtombedömning på Mitt Kanta.

Reporter (Åbo)
Publicerad: