Baltic Princess slutar köra till Stockholm från Åbo – anlöper i stället en annan hamn i Sverige

Arkiv/Jan-Ole Edberg
passagerarfartyg på sjön i kvällsbelysning
Från och med den 13 september kör Baltic Princess från Åbo till Kapellskär istället för Stockholm.
Publicerad:

Tallink Silja lägger ner trafiken från Åbo till Stockholm. Från och med den 13 september kör Baltic Princess i stället till Kapellskär. I och med ruttändringen faller också mellanstoppet i Mariehamn bort och Baltic Princess anlöper Långnäs.

Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd säger att antalet ruttpassagerare som åker från Åbo till Stockholm är så litet att man hellre satsar på dem som endast åker på kryssning.

– Största delen av dem som åker med Baltic Princess är ute på en 23-timmarskryssning och då är det ingen skillnad i vilken hamn fartyget vänder. Med tanke på frakttrafiken är också Kapellskär en bättre destination än Stockholm.

Samtidigt ändrar tidtabellen. Baltic Princess kommer att avgå klockan 18.30 från Åbo istället för klockan 20.15 som i dag. I Kapellskär är man klockan 6 på morgonen och tillbaka i Åbo klockan 16.30.

– Här har vi tänkt på kryssningsresenärerna. För dem passar tidtabellen utmärkt. Man får mera kvällstid ombord och man kommer tillbaka till Åbo i sådan tid att man hinner ta sig vidare om man kommit till Åbo från andra orter.

Viking Line får monopol på Åbo-Stockholm

Rutt- och tidtabellsförändringen för Baltic Princess gäller tills den 31 mars. Hur det blir efter det är ännu oklart, säger Nöjd.

– Vi följer med hur trafiken börjar löpa. Det händer mycket i branschen och inga beslut är fattade.

Viking Line får nu monopol på Åbo-Stockholmrutten. Hur påverkar det här konkurrensläget mellan er?

– Det kan jag inte ta ställning till eller kommentera.

Tallink Silja har ännu inte hunnit uppdatera sina webbsidor med de nya tidtabellerna, men det är på gång, säger Nöjd. Man kommer att vara i kontakt med kunder som redan har bokat en resa från Åbo till Stockholm efter den 12 september.

För tre veckor sedan meddelade Tallink Silja att det andra fartyget på Åbo-Stockholmrutten, Silja Galaxy, hyrs ut till Holland där hon ska fungera som flyktingförläggning.

Avtalet gäller tills den 20 april. Det finns en option att förlänga avtalet med ytterligare tre månader. Nöjd säger att fartyget högst sannolikt kommer att återgå till trafik på Östersjön, men knappast på Åborutten.

Tidtabellen för Baltic Princess avgång från Åbo korrigerad från 20.45 till 20.15 24.8 klockan 10.45

Reporter (Åbo)
Publicerad: