Arkitektbyrå i Åbo läggs på is – "För svårt att hitta ersättare för moderskapslediga"

Suvi-Tuuli Kankaanpää
Kvinna
Publicerad:

Åboarkitekten Caterina Casagrande lägger sin arkitektbyrå i Åbo på is. Hon avslutar några pågående projekt men letar inte aktivt efter nya.

Sedan ett par månader tillbaka arbetar hon i stället för den svenska arkitektbyrån Tengbom i Helsingfors. Till en början gjorde hon det på deltid, men nu jobbar hon på heltid för Tengbom.

Casagrande förklarar beslutet med att det har varit så svårt att hitta ersättare för moderskapslediga arkitekter vid den egna byrån.

– I Åbo byter folk i branschen sällan jobb från en byrå till en annan. Vi har haft flera moderskapsledigheter på raken och det blev för tungt att hitta ersättare som kunde kliva rakt in i pågående projekt.

Konstigt att Åbo inte lockar

Casagrande säger att problemet kan hänga ihop med att det inte finns arkitektutbildning i Åbo.

– I Helsingfors rör sig folk mellan de olika byråerna på ett helt annat sätt. Det är även svårt att få personal att flytta till Åbo. Det är lite märkligt med tanke på att levnadskostnaderna är mycket lägre i Åbo än i Helsingfors, funderar hon.

Fyra anställda sades upp vid Casagrandes byrå i februari. En anställd är fortfarande moderskapsledig.

Byrån kommer att finnas kvar i företagsregistret, och det är inte uteslutet att verksamheten i någon form återupplivas senare.

Gillar Sverigekontakt

De nya projekt som Casagrande på senare tid har diskuterat med kunder kommer – ifall de blir av – att flyttas över till hennes nya arbetsplats Tengbom.

Caterina Casagrande, född 1961, säger att hon kunde ha avslutat karriären. Men hon lockades av tanken att pröva på jobb i Helsingfors.

Hon skickade ansökningar till tre byråer, av vilka två tog kontakt direkt, säger hon.

– Att jag valde Tengbom har att göra med att jag studerat i Lund. Jag jobbar gärna vid en byrå med kontakter till Sverige.

Tengbom har cirka 600 anställda på 12 orter i Norden. I Helsingforskontoret i Kampen arbetar ett 30-tal personer.

Bolaget är grundat 1906. Verksamheten i Finland startade 1979 under namnet Eriksson Arkitekter Ab.

Reporter, nyhetschef
Publicerad: