Båt lastad med böcker
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I mitten av juni berättar biblioteken i Pargas stad om båtbiblioteken som finns på fyra av förbindelsebåtarna som rör sig i Pargasvattnen (ÅU:s webb 19.6.2018). Det är förbindelsbåtarna Fiskö, Nordep, Karolina och Satava som har båtbibliotek, vilket betyder att passagerare till exempel på Korporutten eller på Nagu södra rutt mellan Kirjais och Borstö kan läsa och låna böcker ombord.
Också passagerare som tar förbindelsebåten på Houtskärsrutten eller i Iniö kan låna en bok eller två – eller varför inte returnera ett tidigare lån på båtresan mellan huvudön och mer avlägset belägna öar.
Böckerna byts ut flera gånger om året och biblioteken fungerar enligt självbetjäningsprincipen.
Enligt Pargas stads bibliotek är det unikt att förbindelsebåtar har bibliotek ombord.
Här har staden en tradition att bevara och bygga vidare på.
Tidigare hade biblioteken i Pargas en bokbåt som tuffade runt till olika öar lastad med böcker. Det är välkommet att den har fått ett slags efterföljare i förbindelsebåtarna. Det är en alldeles utmärkt idé att ha biblioteksservice ombord. Ju lättare böcker finns tillgängliga desto större chans att någon läser dem också i de digitala skärmarnas tid.
Att kombinera service som vid första tanken kan kännas som ett udda par, som förbindelsebåtar och bibliotek, blir förmodligen ännu vanligare i framtiden, eftersom det är en bra idé på många sätt.
Kombinerad service ger ett mervärde och skapar i bästa fall grogrund för mer. Varför inte skapa också andra helt nya kombinationer av service? Kan biblioteket kan väl också andra.
Självbetjäning blir också allt vanligare, men behöver inte vara av ondo. Tvärtom, självbetjäning kan också ge nya möjligheter.
Det har till exempel blivit allt vanligare att en del av biblioteksservicen fungerar enligt självbetjäningsprincipen, inte bara till sjöss.
Att låna i en automat med hjälp av en pinkod är möjligt på många ställen och meröppna bibliotek som betjänar kunder från tidig morgon till sen kväll också utöver den tid då bibliotekspersonal finns på plats införs mer och mer.
Under en traditionellt mycket stängd helg som midsommarhelgen var till exempel Iniö bibliotek meröppet. Den som har en elektronisk nyckelbricka kunde komma in i biblioteket klockan 9–20 varje dag, trots att det var midsommar.
Meröppna bibliotek bygger på förtroende – och på kameraövervakning. Bibliotekskortet och den elektroniska nyckeln berättar vem som har kommit in och visar det sig att förtroendet har missbrukats vet man vem man ska börja fråga om det finns något att reda ut.
Erfarenheterna har dock för det mesta varit goda och förhållandevis sällan har det blivit problem.
Meröppna bibliotek har ett stort mervärde.
Det meröppna biblioteket ger kunderna tillgång till biblioteket till exempel mellan klockan 7 på morgonen och 21 på kvällen, medan personal som betjänar finns på plats kanske sex timmar per dag.
När Åbobiblioteket i Nummisbacken införde meröppet i början av år 2016 besökte över hundra personer biblioteket under de första veckosluten, då man kom in med kort och pinkod utan att det fanns personal på plats.
Siffror från Sverige visar att både antalet lån och antalet besökare har ökat i de meröppna biblioteken.
Åbo stad har haft meröppna bibliotek sedan 2014, då Hammarbacka bibliotek började betjäna sina kunder också utöver personalens betjäningstider. I dag är sex av stadens tolv närbibliotek meröppna och betjänar sina kunder till exempel också på helgdagar och kvällar före helg.
Både på mindre orter och i enskilda stadsdelar ger ett meröppet bibliotek mer service för invånarna, som kan förnya och returnera böcker både tidigt på morgonen och senare på kvällen, beroende på vilket som passar den egna tidtabellen bäst.
Samtidigt gynnas hela samhället.
Om det finns ett bibliotek att gå till också på kvällarna skapar det liv och rörelse i en annars kanske ganska stillsam by eller stadsdel.
Ett meröppet bibliotek kan vara en av de få serviceformer som överhuvudtaget finns kvar på en mindre ort.
Åbo stad konstaterar på sin webb att närbiblioteket är sitt områdes samfundscentrum med information, upplevelser och tillgänglig datateknik. I ett meröppet bibliotek gäller det också tidiga morgnar och senare kvällar.
Det finns kanske de som säger att böcker knappt behövs längre, eftersom alla ändå bara tittar på sina telefoner. De har fel.
Det finns fortfarande ett stort antal vänner av klassiska böcker, med hårda pärmar och sidor som man kan bläddra i.
Och ett meröppet bibliotek handlar inte bara om bokutlåning eller läsning. På ett meröppet bibliotek går det till exempel också att både kopiera och skriva ut, förutsatt att besökaren har eget papper med sig.
Att ha tillgång till dator också tidiga mornar och sena kvällar ger nya möjligheter till delaktighet i ett allt mer datorberoende samhälle också för den som inte har tillgång till dator hemma.
Det om någonting är mervärde.