Kryptokrasch får kunder att vända sig till Åbofirma – "Vi är pålitliga och reglerade"
I mitten av november kollapsade FTX, en av världens största handelsplatser för kryptovalutor.
Ville Runola, vd för kryptomäklaren Northcrypto i Åbo, säger att han – när rykten började surra om FTX – först tänkte att det inte kan stämma.
Men det gjorde det, trots att FTX grundare hyllats i businesskretsar och poserat på Fortunes omslag.
– FTX påstod att de förvarade kundernas medel men de använde dem till annat, som investeringar och utlåning. När det blev rusning och kunderna ville lyfta sina innehav höll det inte. Det är också oklart vilken bokföring FTX hade, konstaterar Runola.
– Varken jag, någon jag känner eller Northcrypto hade innehav i FTX, men det är sorgligt då folk förlorar pengar.
Miljardbelopp är fortfarande försvunna.
Kollapsens svallvågor
Runola säger att FTX-härvan handlar om brottslig aktivitet som också kan drabba andra branscher.
FTX verkade i Bahamas, uppenbarligen med väldigt lös myndighetskontroll. Finländska aktörer som Northcrypto övervakas av Finansinspektionen.
Men även Northcrypto har märkt av FTX-kollapsen.
– Direkt efteråt tog kunder kontakt och ville försäkra sig om att vi har skild bokföring för kundernas och företagets medel. Vi märkte också att kunder flyttade sitt innehav från oss till sina egna plånböcker. Det är bra. Kan man förvara sin kryptovaluta själv ska man göra det.
Northcrypto har också noterat att både gamla och nya kunder börjat använda dem mer istället för utländska alternativ.
– Som inhemsk aktör är vi pålitliga och reglerade, och vill vara reglerade. På det sättet har FTX-härvan varit ett plus för oss. Det är bra att folk funderar mer på vilka tjänster de använder och hur de förvarar sitt innehav.
Ville Runola påpekar att själva tekniken bakom krypto och blockkedjor inte har kraschat.
– Och det är ju den innovationen, med fria, decentraliserade system, som jag tror på inför framtiden.
Inte förvånad
Sedan den första kryptovalutan bitcoin lanserades 2009 har flera handelsplatser gått under – med resultatet att kunder förlorat pengar.
Är du förvånad över att det fortfarande inträffar, trots att tekniken egentligen är gjord för att motverka centralisering?
– Egentligen inte. I fall som Mt Gox, Celsius och nu FTX handlar det om ohederliga centraliserade företag. Regleringen är trasig globalt. FTX verkar ha kunnat agera helt fritt på Bahamas. Det vi behöver är ett mer enhetligt och noggrannare regelverk.
Kan hård reglering hota själva idén med tekniken?
– Det tror jag inte. Regleringen ska vara hård för centraliserade aktörer. Men själva innovationen finns i de decentraliserade systemen. Den möjliggör redan sådant som lån mellan privatpersoner, och det utvecklas sociala medier där användarna själva äger sitt innehåll.
Övergav proffsplanen
Ishockeymålvakten Ville Runola fick upp ögonen för tekniken då han 2013 flyttade till USA för att studera datavetenskap, ekonomi och teknik.
När en skada satte stopp för proffsplanerna i hockey var det krypto han ville jobba med. Släktingar och vänner hade börjat be honom köpa och förvara bitcoin för deras räkning. Där föddes idén om att starta ett företag som erbjöd de tjänsterna på ett förmånligt och användarvänligt sätt, säger han.
I dag erbjuder Northcrypto handel med sju kryptovalutor samt private banking-tjänster.
– Coinmotion har ungefär 80 procent av den inhemska kryptomäklarmarknaden, vi cirka 20. Men vi växer. Nästa år tänker vi även etablera oss i Sverige.
Om tio år vill Northcrypto vara marknadsledare i Norden.
Då tror Ville Runola att betydande delar av vår ekonomiska aktivitet – bland annat skuldebrev och handel med fastigheter – använder blockkedjor. Samtidigt ska användarupplevelsen bli mer lik dagens vanliga internet.
– När större delar av ekonomin kopplas kryptovalutor kommer också deras volatilitet att minska. Nu är de fortfarande väldigt unga, med stora kast i värde, säger Runola.
Baserat på matematik
Bitcoin-nätverkets stora energianvändning är inte "dess bästa sida", medger Runola.
Han konstaterar att det finns andra, mindre resurskrävande konsensusmekanismer för blockkedjor, som Etheriums "proof of stake".
Samtidigt är han övertygad om att bitcoinminingen – där nya bitcoin skapas och nätverket säkras – mer och mer kommer att ske med förnybar energi.
– Miningen kan också stöda övergången till förnybar energi, bland annat genom att fungera som utjämnade faktor i elnätet.
Vad är det bästa med kryptovalutorna?
– Att de erbjuder ett decentraliserat, ekonomisk system baserat på matematik. Man kan flytta pengar världen över utan bankkonto, bara med hjälp av en telefon. Och i länder med hög inflation kan man till exempel hålla amerikanska dollar i telefonen, via en så kallad stablecoin. Betydelsen av det här kanske vi inte alltid förstår i Finland, där vi haft det bra.
Northcrypto
- Har sitt kontor i Hansakvarteret i Åbo centrum.
- Har 11 anställda.
- Köper och säljer nu bitcoin, ethereum, litecoin, chainlink, aave, polygon och USD coin.
- Har även private banking-tjänster för större kunder.
- Om att finnas i Åbo: "Verksamheten är ganska oberoende av platsen, men Åbo är en fin stad och våra rötter är här. Här är det också lätt att rekrytera personal, tack vare universiteten."