Ologiskhet i vårens elstöd: Lägre elutgift kan betyda högre stöd

Pixabay
En kalkylator och en penna.
Snart kommer elbidragen. Men FPA:s elstöd och Skatteförvaltningens elavdrag är inte helt synkroniserade, vilket kan skapa en märklig situation där man får mer stöd om man har mindre utgifter.
Publicerad:

Staten har introducerat två tillfälliga stödformer för medborgarnas elutgifter undre perioden januari–april 2023.

Den ena stödformen är ett elavdrag i beskattningen.

Den andra stödformen är ett temporärt elstöd som Folkpensionsanstalten FPA betalar ut. FPA:s elstöd är främst tänkt för de medborgare som inte kan använda beskattningen elavdrag till fullo, eftersom de betalat mindre inkomstskatt än vad de skulle ha rätt till att få i elavdrag.

Man kan nämligen inte få större avdrag än den skatt man betalat.

De två stödformerna ska komplettera varandra. Skatteförvaltningens elavdrag är tänkt att vara den primära stödformen, medan FPA:s elstöd främst är tänkt att kunna användas av de som har lägre inkomster.

Olika nedre gräns

De två stödformerna har dock olika nedre gränser för hur höga elutgifterna måste vara för att man ska kunna åtnjuta stöden.

För att kunna använda elavdraget i beskattningen måste elutgifterna totalt vara minst 2.000 euro under januari–april, alltså i snitt 500 euro per månad.

FPA:s elstöd, däremot, fungerar månadsvis. För varje månad man har högre elkostnader än 400 euro kan man få stöd.

FPA bekräftar

Då uppstår frågan: kan en person som betalat mycket skatt, men har elutgifter på exempelvis 1.900 euro (alltså under gränsen för beskattningens elavdrag) istället få FPA:s elstöd för de månader som elutgiften är över 400 euro?

Kirsi Metsävainio, projektchef vid FPA, säger till ÅU att så är fallet.

– Jo, det finns en liten grupp vars elkostnader hamnar mellan elstödets självrisk och elavdragets nedre gräns. Om kunden meddelar oss att hen inte kan få elavdraget så börjar vi inte utreda kundens inkomster. I den situationen kommer kunden antagligen att få elstöd.

Så det kan hända att en person får mer stöd om hens elutgifter i januari–april är under 2.000 euro än om de är över 2.000 euro?

– I extrema fall kan det gå så, på grund av de två stödformerna har olika självrisk, bekräftar Metsävainio.

Stöden gäller bara utgifterna för själva elförbrukningen, inklusive moms och grundavgift – inte avgifterna för elöverföringen. I sista hand kan man också få hjälp via det vanliga utkomststödet.

Räkneexempel


  • Person A har sammanlagda elutgifter på 2 200 euro i januari–april: För de 200 euro som överstiger elavdragets nedre gräns får personen göra ett 60-procentigt avdrag i beskattningen, alltså 200 euro * 0,6=120 euro. Därefter dras en allmän självrisk på 100 euro av, och personen får 20 euro tillbaka i beskattningen.

  • Person B har dessa elutgifter: 600 euro i januari, 600 euro i februari, 400 euro i mars och 300 euro i april. De sammanlagda elutgifterna är bara 1 900 euro, så elavdrag kan inte göras. Däremot kan personen ansöka om FPA:s elstöd för de månader då elutgifterna överstiger självrisken på 400 euro, alltså januari och februari. Stödet, per månad, är 60 procent av den summa som överskrider självrisken, alltså 200 euro * 0,6=120 euro. Personen får stödet både för januari och april, och alltså totalt 240 euro.

  • Obs, den allmänna självrisken på 100 euro för elavdraget är gemensam med beskattningens hushållsavdrag. Man betalar alltså max 100 euro i självrisk om man ansöker om både elavdrag och normalt hushållsavdrag för skatteåret 2023.

  • För elavdraget gäller även att makans eller makens betalda skatt kan räknas tillgodo för att uppnå fullt avdrag.

Läs mer om stödformerna och -nivåerna:

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Reporter, nyhetschef
Publicerad: