Åbos nya vårdcentral ska kunna erbjuda hela vårdkedjan på svenska

Arkiv/Carina Holm
gul rappad 50-talsbyggnad
Kaskisbackens vårdcentral. I dag tar politikerna i välfärdsområdets nämnd för social- och hälsovårdstjänster ställning till verksamhetsplanen för den nya tvåspråkiga vårdcentralen som ska skapas i det som tidigare var Åbolands sjukhus.
Publicerad:

Kaskisbackens nya tvåspråkiga vårdcentral som planeras i gamla Åbolands sjukhus blir en helt ny modell för en vårdcentral i Åbo.

Här ska man uttryckligen utgå från patienten eller klientens behov.

Vårdteam ska se till att vårdkedjorna är så smidiga och flexibla som möjligt och olika tjänster ska också placeras i byggnaden enligt det.

– De svenska social- och hälsovårdstjänsterna i Åbo har varit väldigt splittrade. Målet är att det ska vara möjligt att få hela vårdkedjan på svenska vid Kaskisbackens vårdcentral, säger Miia Lindström , regionchef, och projektchef inom välfärdsområdet Varha för den nya tvåspråkiga vårdcentralen.

Arkiv/Malin Johansson
En kvinna med blå tröja sitter på en stol. Bakom henne finns en rumsväxt.
Regionchef Miia Lindström har lett arbetsgruppen som har jobbat fram verksamhetsplanen för Kaskisbackens nya vårdcentral.

Ska vara möjligt att tala svenska

Det ska med andra ord vara möjligt att tala svenska från det att man ringer till vårdcentralen, går till laboratoriet och kommer till läkaren.

– Allt ska fungera på både svenska och finska. Så är det i Pargas och på Kimitoön i dag, så vi vet att det är möjligt, men det kräver ledning och organisation, säger Lindström om planerna för den nya vårdcentralen.

"Ett väldigt stort intresse"

Även om det råder stor personalbrist inom vården säger hon att det redan nu finns "ett väldigt stort intresse" bland tvåspråkig vårdpersonal att få jobba på Kaskisbacken.

– Befolkningsunderlaget för den nya tvåspråkiga vårdcentralen är 30 000 så den blir mycket större än i Pargas eller Kimitoön. Många tvåspråkiga vill kunna använda sin svenska i jobbet, så jag tror inte att det blir lika svårt att rekrytera personal hit som till mindre orter.

Carina Holm
Gult byggnadskomplex
Blivande vårdcentral. Som bäst planeras verksamheten för den nya tvåspråkiga vårdcentralen på Kaskisbacken, där Åbolands sjukhus tidigare höll till.

Arbetet fortsätter under hösten

Men välfärdsområdet är fortfarande långt i från någon rekrytering till den nya vårdcentralen.

I dag får politikerna i Varhas nämnd för social- och hälsovårdstjänster verksamhetsplanen för Kaskisbackens nya vårdcentral på sitt bord.

Får planen godkänt går den vidare till välfärdsstyrelsen under hösten för att sedan nå fullmäktige och nästa års budget och investeringsplan senast i december.

I verksamhetsplanen räknar man med att 170 personer kunde jobba vid Kaskisbackens vårdscentral.

Men en skild personalplan ska göras upp.

Servicestrategin är inte klar

En utmaning har varit att verksamhetsplanen för Kaskisbackens vårdcentral har gjorts trots att välfärdsområdets servicestrategi blir klar först senare i höst.

– Men redan nu vet vi att vårdgarantin blir striktare redan i september då man ska få icke-brådskande vård inom två veckor. Att digitala tjänster blir allt vanligare har vi också beaktat då vi har gjort verksamhetsplanen, säger Miia Lindström.

Om den får godkänt av politikerna tar fastighetssidan över så att en arkitekt kan rita in alla de rum som behövs, med detaljer för de olika verksamheternas och yrkesgruppernas behov.

Samtidigt klarnar kostnadskalkylen.

– Vi har en lång väg kvar innan allt är klubbat, säger Miia Lindström.

Kaskisbackens vårdcentral

Finns i gamla Åbolands sjukhus på Kaskisbacken i Åbo.
Ska bli en tvåspråkig social- och hälsovårdscentral för cirka 30 000 Åbobor och främst svenskspråkiga i kranskommunerna.
Här ska finnas akut vårdscentralmottagning, mottagning för tidsbokad vård, ett familjecenter, missbruks- och mentalvårdstjänster samt tjänster som stöder funktionsförmågan, som minnesrådgivning.
Enligt planerna ska det finnas både röntgen och labbtjänster i den nya vårdcentralen.
Eventuellt kunde här finnas specialsjukvårdens barnläkare och socialens svenskspråkig kundservice.
Tandvård ordnas däremot inte i den nya vårdcentralen.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: