Meriter för undervisningsministerposten – "I själva verket är arkitektyrket en utmärkt språngbräda till politiken"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

SFP:s ordförandeval. ”Anders Adlercreutz kommer att bli undervisningsminister när Henriksson åker till Bryssel”, säger Allan Blom , Svenskfinlands äldsta youtuber i HBL 25.5.

Det här kräver naturligtvis att Anders Adlercreutz först blir vald till SFP:s ordförande.

I ordförandevalsdebatterna meddelar de två motkandidaterna att även de riktat in sig på samma ministerpost. Vilka krav kan man alltså ställa på en undervisningsminister och vilka meriter har just Adlercreutz för ifrågavarande post?

Anders Adlercreutz har en utbildning med akademisk slutexamen. Han är arkitekt med högsta betyg från Tekniska Högskolan och i själva verket är arkitektyrket en utmärkt språngbräda till politiken. En arkitekt ska kunna lyssna och förstå vad beställaren behöver. Arkitekten ska tolka, analysera, förhandla och göra en syntes som förverkligas. Det kan bara göras genom en stark och bra kontakt med beställaren och brukaren samt ett friktionsfritt samarbete med andra involverade sakkunniga. Alla ska vilja dra åt samma håll, det är på arkitekten det faller att se till att det går så.

I många sydeuropeiska länder ser man, inte helt överraskande, arkitektutbildning som en utmärkt bas för till exempel stadsdirektörer.

Adlercreutz gedigna erfarenheter från skolvärlden täcker hela spektret från daghem via grundskola och gymnasium till yrkesutbildning och universitet.

Dels har han genom sin yrkesbild som arkitekt fungerat som huvudplanerare för ett stort antal skolor och daghem, dels har han genom sitt engagemang i sina fem barns skolgång under många år varit nära involverad i skolans vardag och problem.

Slutligen har han som mångårig aktiv ordförande för den landsomfattande organisationen Hem och Skola på ort och ställe bekantat sig med skolorna i Svenskfinland och satt sig in i de frågeställningar som är angelägna i landets skolor.

Hans verksamhet som företagare har dessutom gjort det möjligt för honom att bedöma vilka åtgärder och förbättringar som är ekonomiskt och praktiskt genomförbara.

På universitetsnivå har han under många år personligen undervisat bland annat i trähusbyggande vid Aaltouniversitetet.

Anders Adlercreutz har länge varit en eftertraktad talare vid våra högskolor.

Nu senast under förberedelserna för EU-valet har han i egenskap av EU-minister hållit en mycket uppskattad föreläsningsserie vid landets universitet för att inspirera studenterna till EU-aktivitet.

Givetvis har också Adlercreutz eget och hela hans familjs engagemang i internationell utbytesverksamhet på skol- och universitetsnivå, bidragit med viktiga och nyttiga erfarenheter i en situation då det är angelägnare än någonsin att bädda för internationell förståelse inom all utbildning.

Allt det här handlar om erfarenheter från det verkliga livet, också utanför politiken, men som är nödvändiga för den som vill vara med och forma politiken. Det är inte svårt att med ovanstående meriter som bakgrund ge Allan Blom rätt. Anders Adlercreutz skulle bli en utmärkt undervisningsminister.

Susanne Hägerström- Liljestrand

Kaj Liljestrand

Anja Karlsson

Kaj Karlsson

Birgitta Nyström

Peter Nyström

Henrik Rosenius

Maria Rosenius

Helena Sandman

Mikael Segercrantz

Publicerad: