Störst av allt – skolskjutning, droger och psykisk ohälsa

Publicerad:

Drogmissbruk, psykisk ohälsa och skolskjutning. Låter det makabert? Ja, men därför är det extra viktigt att det finns någon som tar upp dessa ämnen.

Tv-serien "Stöst av allt" (Quicksand på engelska) hade premiär 5 april 2019. Streamingtjänsten Netflixs första svenskproducerade original tv-serie baserar sig på Malin Persson Giolitos rättegångsthriller med samma namn från 2016.

Serien handlar om en skolskjutning som sker på ett gymnasium i Djursholm i Sverige. Huvudpersonen Maja (Hanna Ardéhn) blir gripen och misstänkt för mord. Hon erkänner mordet, men nekar till brott. Rättegången handlar inte om hur mordet har begåtts, utan varför det begåtts.

Störst av allt behandlar bland annat droganvändning och psykisk ohälsa, som är två växande problem bland unga.

Enligt den riksomfattande enkäten Hälsa i skolan (2017) hade 8 procent av eleverna i grundskolans årskurser 8 och 9 i Finland prövat på narkotika åtminstone en gång i livet. I årskurs 1 och 2 i gymnasiet var siffran 12 procent, och av eleverna i årskurs 1 och 2 vid yrkesläroanstalterna var det hela 21 procent som hade använt narkotika.

Sebastian (Felix Sandman) i tv-serien lever ett hårt festliv med alla möjliga substanser. Han tar till drogerna varje gång han vill fly från verkligheten och befinner sig snart i ett knarkträsk.

Sebastians psykiska mående är även på botten och inte ens med sin flickvän Majas hjälp kan han ta sig därifrån. Maja drivs av skuld och ansvar och plötsligt befinner sig även hon i mörkret med Sebastian.

Psykisk ohälsa är det vanligaste hälsoproblemet bland skolelever och studerande. Enligt Förenta Nationerna drabbas var femte av världens 14–24-åringar av psykisk ohälsa under ett år (United Nations 2014).

När eftertexterna rullade i det sista avsnittet av Störst av allt hade jag gråtit flera gånger. Serien är mycket välgjord och unga och även vuxna borde se den. Viktiga ämnen tas upp på ett okonstlat sätt och får en att reflektera över vårt nuvarande samhälle. Serien kan verkligen lära oss alla något.

Det finns hjälp för unga att få, vi behöver inte bli kvar i samma mörker som Sebastian och Maja.