Måste skärgården välja varg eller kulturlandskap?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den biologiska mångfaldigheten är lika viktig, eller ännu viktigare än klimatförändringen för livsmöjligheter i världen.

Både skärgårdens arter och landskap är viktiga för mångfalden, likaså jordbruksnäringen. Fårfarmarna har en stor betydelse för skärgården på många sätt.

Betande får möjliggör att landskapet och mångfaldigheten kan bevaras i skärgården. Man ska ändå inte sätta frågan ”får eller varg” utan varg eller mångfald.

Antalet vargar i sydvästra Finland har stigit och håller på att stiga i rask takt och är nuförtiden rätt så stort. I skärgården och på Åland finns det nuförtiden enstaka vargar.

Vargen hör till den finska naturen men alltför stor vargpopulation gör det inte. Man förlorar värdefulla naturvärden om betandet på öarna tar slut.

Eftersom mångfaldigheten försämras överallt i världen med stor fart och vargmängden i sydvästra Finland och skärgården håller på att öka sig snabbt, finns det ingen tid att förlora. Vi måste få vargmängden till hållbar nivå. På fastlandet gäller det mindre vargrevir och i skärgården och på Åland inga vargar alls.

Merja Murtonen

Åbo

Publicerad: