Åbo Energis försäljningschef tillbakavisar kritiken: Det är så här tidsbundna avtal fungerar

Arkiv/Lukas Söderqvist
Åbo energi
Åbo Energis huvudkontor.
Publicerad:

Om Åbo Energi hävde det tvååriga elavtalet med Åbo småhusförening TPK:s kunder skulle bolaget göra en förlust på över 10 miljoner euro.

Det säger Åbo Energis försäljningschef Harri Salo.

Det beror på att bolaget i praktiken köper all el för hela avtalsperioden genast när avtalet görs, till det pris som råder då, förklarar Salo.

– Om vi nu skulle sänka priset i det tidsbundna avtalet skulle vi sälja elen till kunderna för ett mycket lägre pris än vad vi själva betalat för den. Det kan vi inte.

Kan inte sälja billigare

Salo konstaterar att det är så här som tidsbundna avtal fungerar.

Tyvärr drev Rysslands anfallskrig mot Ukraina upp elpriserna på hösten då avtalet slöts, och gjorde att Åbo Energi måste betala mycket för elen man köpte på börsen.

Det betydde i sin tur att kunderna fick ett avtal med ett högt kilowattpris med dagens ögon sett.

Skulle ni förlora över 10 miljoner euro även om avtalet inte hävdes, men priset i det sänktes?

– Förlusten skulle vara betydande då också, säger Salo. Åbo Energi kan inte mitt under avtalsperioden avbryta eller förhandla ner priset på den el vi köpt in för avtalet. Det som sker på elmarknaden efter att avtalet slutits har ingen effekt på avtalets prissättning.

Arkiv/Pressbild
Man
Harri Salo. Försäljningsdirektör vid Åbo Energi.

Förändrad marknad

Angående kritiken mot att det blivit mycket dyrare att säga upp TPK-avtalet säger Salo att det beror på att marknaden förändrats.

– Då marknaden var stabil, och priset låg kring exempelvis 5 cent, var det möjligt att ha en låg straffavgift för kunder som ville lämna avtalet. Bolaget gjorde ingen förlust.

– Nu, med det pris vi betalat för elen, skulle vi göra en stor förlust om vi inte tog ut en hög avgift för att lämna avtalet. Det är beklagligt för kunderna, men det hänger inte på vår vilja.

Salo säger att priset som Åbo Energi betalar för elen som bolaget köper in för det tidsbundna avtalet är högre i början och lägre mot slutet.

Det pris kunderna betalar under avtalsperioden är ett snittpris.

– I praktiken gör vi en förlust under det första året av det tvååriga avtalet, för då har vi betalat ett högre pris för elen. Under det andra året får vi tillbaka pengarna.

Avtalen olika

Harri Salo tycker att folk ibland i onödan jämför priserna i de tre olika grundtyperna av elavtal – tidsbundna avtal, tillsvidareavtal och avtal med börsel. De fungerar enligt olika logik, säger han.

Han säger också att TPK-medlemmarna hade tre veckor på sig att bekanta sig med avtalet innan det trädde i kraft.

Reporter, nyhetschef
Publicerad: