Här köper de kända Åbokrogarna sina grönsaker - Liisa Lindroth vet vilka sorter som är trendiga i år
Innan Michelinkockarna på restaurang Kaskis sätter i gång med tillredningen av lyxrätterna de serverar sker en hel del bakom kulisserna.
Det sås, vattnas, skördas, plockas och levereras. För kring femtio Åbokrogar sker detta på en gård i Paimala, ungefär nio kilometer utanför centrum, där familjen Lindroth har etablerat sig.
Handelsträdgården, som senare blev Deliverde, grundades år 1996 av Liisa, Hannu och Eero Lindroth.
De sålde redan i tidigt skede örter och grönsaker åt restauranger som Panini och Blanko, och har sedan dess blivit kändisar i restaurangvärlden med många finska Michelinrestauranger som kunder.
Familjens odlingar består efter en stor utvidgning år 2017 av tre hektar öppet fält och två hektar växthus.
– Vi odlar nästan vad som helst. Mest säljer vi örter och sallater, men även grönsaker och rotsaker. Vi går så gott vi kan enligt kundernas önskemål, berättar Liisa Lindroth.
Hon säger att restaurangerna vill ha fint och gott. Det fixar Deliverde mer än gärna.
Honungsrova och fänkål trendigt
Stora restauranger i Åbo beställer i genomsnitt 15–20 kilogram sallat dagligen. Därtill är de särskilt förtjusta i nypotatis, morot, rädisa, vårlök, spenat och olika sorters kål när säsongen tillåter.
– Mynta är vår varaktiga favorit, medan till exempel koriander, honungsrova, fänkål, gul morot och sellerikål har varit trendiga i vår.
Restaurangerna brukar vara frimodiga med att ge önskemål och idéer.
– Restaurang Olos Pekka Terävä önskade små honungsrovor och Kaskis Simo Raisio ville att vi skulle lämna fänkålens stjälk kvar, berättar Liisa som exempel.
Krogarna skickar varje kväll en beställning av vad de vill att Deliverde ska leverera följande förmiddag. Därmed varierar mängden som handelsträdgården säljer från dag till dag.
– En eller två skåpbilar kör till Åbo varje dag. Vi får nog springa här på morgnarna när allt ska hinna skördas och packas.
Bland Deliverdes största kunder finns förutom restaurang Kaskis även Kakolan ruusu och samtliga restauranger i kedjorna Voiveljet, CT-ravintolat och TOK.
– Mängderna de enskilda restaurangerna dagligen beställer är inte särskilt stora. Men många bäckar små blir en stor å, säger Liisa och refererar till faktumet att de levererar till femtio restaurangkunder i Åbo och en hel del i huvudstadsregionen.
Att folk blir allt mer intresserade av närproducerad mat har gynnat Deliverde, som annars har haft några tuffa år med pandemin och de höga produktionspriserna.
– Det är fint att se hur mat har blivit hela befolkningens hobby och glädjebringare.