Ny skejtplats byggdes – men fortfarande usla möjligheter att skejta i Åbo
Det nya skejtingområdet vid Varvsstranden i Åbo invigs i dag klockan 17. Det består av tre stenblock av olika storlek.
– Vi är väldigt tacksamma över skejtplatsen, men nog är det sorgligt att tre stenblock är det bästa vi har här i Åbo, säger Anssi Uusitalo, skejtföreningen OFSCs viceordförande.
Skejtarna i Åbo har redan länge uttryckt sitt missnöje över stadens skejtförhållanden. På papper underhåller staden sex skejtplatser och en skejthall. I verkligheten är de flesta av skejtplatserna obrukbara.
– Staden underhåller inte skejtplatserna och i nuläget är många av dem rent av farliga. Ytorna är så slitna att man börjar blöda av minsta fall, säger skejtare Ville Koskenniska, även han medlem i OFSC.
Den bästa utomhusskejtplatsen i Åbo är enligt både Koskenniska och Uusitalo Kuppis skejtpark, som fick ett ansiktslyft för några år sedan.
Trots det är parken enligt dem föråldrad och för liten, och borde byggas om till en modern betongpark.
– Det enda stället i Åbo som når upp till finska standarder är skejthallen Cube. Hatten av till Åbo stad för den, konstaterar Uusitalo.
Främjar social samvaro, hälsa och inlärning
Uusitalo och Koskenniska tycker att det är väldigt synd att Åbo stad inte satsar mer på att skapa möjligheter att skejta.
– Skejting är samhälleligt väldigt viktigt, konstaterar Uusitalo. Det förebygger marginalisering och ger med låg tröskel en hobby och ett sammanhang åt unga.
Därtill påpekar han att ungas allt sämre kondition och hälsa konstant är på tapeten.
– Att skejta är väldigt populärt bland unga och en sport som vilken annan. Att uppmuntra skejting kunde vara en nyckellösning för att förbättra konditionen hos de unga som inte är intresserade av traditionella lagsporter.
Allt fler unga är intresserade av inte bara skejting, utan även trickcykling och tricksparkcykling.
Uusitalo påpekar att skejting är en olympisk sport och att det borde reflekteras i stadsplaneringen.
Uusitalo lyfter även fram de positiva effekterna på ungas koncentrationsförmåga och uthållighet som skejting har.
– Att skejta är svårt och det krävs många försök för att lära sig ett trick. Många skejtare klarar sig väldigt bra i studierna och är särskilt fokuserade. Åbo förlorar många drivna potentiella högskolestuderande då de flyttar till städer med bättre möjligheter att skejta, som Helsingfors och Tammerfors.
Tröskeln är även högre för unga att överhuvudtaget börja skejta i Åbo, eftersom skejtplatserna både är i dåligt skick och ligger i avlägsna stadsdelar.
– Staden ger bilden av att skejtare inte är accepterade här. All idrott är viktig och borde stödjas likvärdigt.
Skejtarna nämner ändå det nya skejtingområdet i Varvsstranden som ett steg i rätt riktning, och hoppas på mer fungerande samarbete med staden i fortsättningen.
Skejtingområdet vid Drottning Margaretas kaj i Varvsstranden är inte stadens officiella skejtplats och kommer därmed inte att underhållas. Stenplattorna är gjorda av granit och borde vara hållbara.
Platsen har förverkligats genom ett samarbete mellan föreningen Turun rullalautailijat, Åbos rotaryklubbar och Åbo stad.