Enkla vintriga soppor

Pumpasoppa. Auraost och pumpa fungerar fantastiskt tillsammans i en krämig soppa. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Här några värmande soppor som både mättar och är enkla att tillreda. Vad annat kan vi önska av vår husmanskost i januari?

ENKEL BÖNSOPPA

4 portioner

2 gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

800 g tomatkross

1,2 liter vatten

2 kycklingbuljongtärningar

200 g stora vita bönor (färdigt kokade)

200 g kidneybönor (färdigt kokade)

200 g kikärter (färdigt kokade)

1 krm chiliflingor

1,5 krm grovmalen svartpeppar

50 g parmesan

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olivoljan i en stor kastrull.

Tillsätt tomatkross, vatten, kycklingbuljongtärningar, alla bönor, chili och svartpeppar.

Låt soppan puttra på medelvärme i 20 minuter. Servera med parmesanflarn.

PUMPASOPPA MED AURAOST

4 portioner

1 kg pumpa, skalad och rostad i ugnen (cirka 1.5 kg hel oskalad pumpa)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

200 g mjölig potatis

2 grönsaksbuljongtärningar

1 l vatten

2 dl grädde

pumpafrön, auraost och färsk timjan till servering

Börja med att rosta pumpan, vilket du gör genom att först värma ugnen till 225 °C.

Skär pumpan på hälft, ta bort kärnorna, och skär pumpahalvorna i klyftor. Placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.

Skala och skiva lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Fräs samtliga i oljan i en tjockbottnad kastrull.

Ta bort pumpan ur ugnen då den är klar och filea bort skalet. Placera pumpabitarna i kastrullen med den frästa löken, vitlöken och potatisen. Smula över buljongtärningarna och tillsätt vatten.

Koka soppan på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen har kokats till mos.

Häll soppan i en blender och kör till en riktigt slät puré.

Vispa upp grädden tills den blivit lite luftig och vänd därefter ner den i soppan.

Servera pumpasoppan med rostade pumpafrön, smulad auraost och timjan.

Sofie Sergelius

Nyhetschef, reporter
Publicerad: