Enkla vintriga soppor
Här några värmande soppor som både mättar och är enkla att tillreda. Vad annat kan vi önska av vår husmanskost i januari?
ENKEL BÖNSOPPA
4 portioner
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
800 g tomatkross
1,2 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
200 g stora vita bönor (färdigt kokade)
200 g kidneybönor (färdigt kokade)
200 g kikärter (färdigt kokade)
1 krm chiliflingor
1,5 krm grovmalen svartpeppar
50 g parmesan
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olivoljan i en stor kastrull.
Tillsätt tomatkross, vatten, kycklingbuljongtärningar, alla bönor, chili och svartpeppar.
Låt soppan puttra på medelvärme i 20 minuter. Servera med parmesanflarn.
PUMPASOPPA MED AURAOST
4 portioner
1 kg pumpa, skalad och rostad i ugnen (cirka 1.5 kg hel oskalad pumpa)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
200 g mjölig potatis
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
2 dl grädde
pumpafrön, auraost och färsk timjan till servering
Börja med att rosta pumpan, vilket du gör genom att först värma ugnen till 225 °C.
Skär pumpan på hälft, ta bort kärnorna, och skär pumpahalvorna i klyftor. Placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.
Skala och skiva lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Fräs samtliga i oljan i en tjockbottnad kastrull.
Ta bort pumpan ur ugnen då den är klar och filea bort skalet. Placera pumpabitarna i kastrullen med den frästa löken, vitlöken och potatisen. Smula över buljongtärningarna och tillsätt vatten.
Koka soppan på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen har kokats till mos.
Häll soppan i en blender och kör till en riktigt slät puré.
Vispa upp grädden tills den blivit lite luftig och vänd därefter ner den i soppan.
Servera pumpasoppan med rostade pumpafrön, smulad auraost och timjan.
Sofie Sergelius