ÅA:s rektor: Vi gör vad vi kan – oklart hur undervisningen ser ut i höst

Mikael Piippo/SPT
Porträtt av kvinna.
Åbo Akademis rektor Moira von Wright säger att akademin gör vad den kan för att stötta studerande. Foto: Mikael Piippo/SPT
Publicerad:

Åbo Akademis rektor Moira von Wright säger sig förstå problematiken med studerandes mentala hälsa mycket väl, och att akademin på olika sätt försöker hjälpa sina studerande.

– Det är en svår tid vi lever i, det är svårt att upprätthålla motivationen och få studierna att framskrida om man inte är van att läsa på egen hand. Förutsättningarna förändras då man inte möts i föreläsningar, seminarier och diskussioner.

Större skillnader mellan studerande

Von Wright är rädd att coronaepidemin i förlängningen leder till att det blir allt större skillnader mellan studerande som klarar av sina studier bra och de som inte gör det.

– Vi arbetar med olika projekt för att öka välbefinnandet och studieframgångarna, vi måste också under de omständigheter som råder kunna erbjuda våra studerande de färdigheter de behöver för att gå vidare i livet och få sin examen.

Det är ännu oklart hur undervisningen vid ÅA ser ut i höst, och när det ges besked om saken.

– Alla hoppas på att vaccinen förbättrar läget, men just ser det lite dystert ut ändå. Så snart vi har en indikation på hur det kommer se ut meddelar vi. Men det är också viktigt att inte ändra besluten hela tiden, det ger en tydlighet.

Hybridmodeller på frammarsch

Utvecklingen av undervisningen går mot hybridmodeller med såväl närundervisning som distansmöjligheter, tror von Wright.

För det krävs att ÅA har rätt teknisk apparatur och personal som är bekväm med den.

På kritiken att ÅA inte öppnat upp tillräckligt med studierum för studerande svarar von Wright att akademin gjort vad den ansett varit möjligt enligt myndigheternas restriktioner.

– Delar av universitetet har varit öppet för små möten. Cheferna som ansvarar för de enskilda miljöerna bestämmer vilken grad av öppenhet de kan erbjuda. Biblioteket har också jobbat för att hitta mötesplatser.

Tidigare har flera specialföreningar, oberoende av coronan, varit missnöjda med att gå miste om sina lokaler.

Von Wright säger att det är ledsamt men samtidigt ett faktum att akademin måste se över alla sina lokaler i ett samhälle där hyrorna hela tiden stiger.

Gemenskapen hittar nya former

Hon hoppas att ÅA tillsammans med föreningarna och Åbo Akademis Studentkår hittar nya lösningar, kanske delvis med hjälp av erfarenheterna från dagens allt mer digitaliserade omgivning.

– Jag tror inte gemenskapen försvinner, kanske snarast att den ändrar form. Unga människor är väldigt bra att hitta nya former i förändradre strukturer. Nya vägar att mötas men kanske på annat sätt än tidigare.

Von Wright hoppas att så många studerande som möjligt är engagerade i utvecklingen av ÅA.

Delvis för att resultatet ska bli så bra som möjligt, men också för att engagemanget kan ge den känsla av tillhörighet som behövs just nu.

Nyhetschef, reporter
Publicerad: