Julgranen vid domkyrkan är rest – "fint att den nu får stå på framsidan"
– Visst är den ståtlig! Och det är fint att den nu får stå på framsidan av gården, hos oss stod den på baksidan, säger Jouko och Pirkko Tuomola, som i år donerat den stora julgranen som nu står vid Åbo domkyrka.
Vid 14-tiden på onsdagen rullade granen in i Åbo, och restes på kullerstenarna framför kyrkan.
Granen har stått på Tuomolas gårdsplan i Mellilä, nära Loimaa.
Det var egentligen parets guddotter Katariina Väljälä som föreslog att granen kunde erbjudas att bli nationens första julgran. Och det var också hon som tog kontakt med Åbo stad.
– Vi hade oberoende inom några år varit tvungna att låta fälla den, för att vara säkra att den inte faller på huset när det stormar, säger Jouko Tuomola.
Paret känner både lättnad och sorg då granen är borta.
– Grenarna har blivit ganska stora, det blir lättare att komma till potatislandet och att tömma avloppsbrunnen nu, säger Tuomola.
Granen är 55 år gammal och var 25 meter hög, eftersom det var lite kurvig kapades de två första metrarna bort.
Den väger 3400 kilogram.
Om granens ägare vill kan de få tillbaka granen i tre meters bitar efter att den tagits ner. Men det blir inte aktuellt för Toukolas.
– Vi har tillräckligt med ved ändå. Vi vill hellre donera granen, säger han.
Granen kommer att huggas till klabbar och lottas ut efter trettondagen på stadens Facebooksida.
Julgranen vid Åbo domkyrka
- Julgransljusen tänds på lördag cirka klockan 16 under den stora julöppningen i Åbo. Den lyser ända till tjugondag Knut den 13 januari.
- För att kvala in som julgran vid Åbo domkyrka ska trädet ha en höjd på 23–25 meter, vara grön, jämntjock och ha starka grenar, så den klarar av att kläs med över 700 lampor.
- Åbo stad står för införskaffandet och skötseln av granen, stadsägda Kuntec för transporten och Destia för belysningen.
- Traditionen att resa och pryda en julgran utanför domkyrkan har pågått sedan början av 1900-talet. Sedan 1930-talet har granen varit en tradition.