Pargas styrelseordförande Holmberg: Hur vi än vänder oss är Sunnanbergs skolas öde problematiskt

Sunnanbergs skola. Skolan verkar i två hus, det är huset till höger staden vill riva. Foto: Anja Kuusisto
Publicerad:

Nuläget för Sunnanbergs skolas renoverings- och utbyggnadsplan är att ansökningar om både ett rivningslov och ett undantagslov ligger på stadens egna tjänstemäns arbetsbord. Beslutanderätten kring dessa lovansökningar har staden – men det finns ett stort men.

Efter landskapsmuseets besked att museets utlåtande säger nej till en rivning riskerar staden en besvärsprocess ifall den skulle bevilja rivningslov åt sig själv. Staden har önskat riva den ena av två huskroppar som skolan verkar i.

– Vi politiska beslutsfattare har levt i tron att vi hade bättre koll på det här, säger stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg när han ombes kommentera situationen som har uppstått.

Planeringen gick vidare utan myndighetskoll

Nuläget är att planeringen för ett ombyggt skolhus istället för det hus man vill riva har gått vidare på tjänstemannahåll, utan att man har kollat upp avgörande myndigheters inställning.

Tycker du att man måste ställa någon till svars för den här situationen?

– Ställa till svars är kanske fel terminologi, men vi måste utreda varför det blev så här och se till att något motsvarande inte sker igen, säger Holmberg.

Det finns fullmäktigebeslut om att renovera det ena huset, riva och bygga nytt i stället för det andra.

Hur står sig de besluten nu?

– Fattade beslut gäller och politiskt har vi inte ännu hunnit diskutera den situation som aktualiserats de senaste dagarna.

Ges rivningslov kan det bli problem, ges det inte måste frågan beredas på nytt

– Men om rivningslov inte ges måste ärendet beredas på nytt, då måste det beredas och via bildningsnämnden vidare, och både tekniska sidan och ekonomisidan vill säkert ha ett ord med i laget. Stadens ekonomiska situation har inte blivit bättre precis sedan beslutet fattades.

– Att bevilja rivningslov ser jag å andra sidan som ett vågat beslut, det kan bli många års processer som följer på det också.

Ger dålig bild utåt

Lätt är det inte, säger Holmberg med en suck och konstaterar att även om man valde ett tredje alternativ, man lät "rivningshuset" stå kvar och planerade för ett nybygge vid sidan om så kan man fråga sig om inte det också är att rubba på den historiska kulturmiljön som skolhusen anses utgöra.

– Faktum är att det här ger en dålig bild utåt. Oberoende av om det är bristande kommunikation mellan olika avdelningar i staden eller var förklaringen finns så tycker jag det bör utredas så vi lär oss av misstaget.

LÄS OCKSÅ:

Sunnanbergs elever: vår skola är bra, eller bäst

Stor frustration över att Landskapsmuseet inte vill låta riva

Landskapsmuseets åsikt är klar