Ruusuvuoris jobbar med sin andra gemensamma bok
De är som Åbolands bidrag på en internationell litteraturtrend; ett äkta par som skriver succéböcker ihop.
Paret Ulla Ylisirniö-Ruusuvuoris och Juha Ruusuvuoris första gemensamma bok, ”Yksi näistä pienimmistä” (fritt översatt: En av de minsta) har fötts via en något speciell process, den började som ett samtal. Medan de för tre, fyra år sedan mer regelbundet pendlade mellan Dalsbruk och Åbo fortsatte samtalet bilfärd efter bilfärd.
– Samtalet pågick i kanske ett år, sen fanns grunden för boken där, säger Juha Ruusuvuori, författare på heltid sedan 1993.
– Det vi pratade om var vad som händer när en mänskas inre vacklar, när sinnet är ur balans, säger Ulla Ylisirniö-Ruusuvuori.
Hon får titulera sig författare på deltid då hennes egentliga yrke är psykiaterns. Hon är barnpsykiater, såsom också en av bokens huvudkaraktärer, fiktiva Saara.
Utöver den gemensamma yrkesrollen, och att bokkaraktärens Saara också har häst – liksom Ulla -– finns inte så många likheter.
Till exempel är Saaras man försvunnen sedan flera år tillbaka, medan Juha skrattar högst levande där vi sitter runt kaffebordet i parets hem på Byholmen i Dalsbruk.
–I det här huset har vi bott nu i 23 år och jag har bott på Kimitoön ända sedan jag kom hit efter studierna, 1989, säger Ulla.
– Att vi överhuvudtaget kom på idén att skriva en bok tillsammans tror jag delvis handlar om att våra döttrar nu alla har flyttat hemifrån, vi behövde ett gemensamt projekt. Via mitt jobb vet jag att många, i det skede då barnen flyttar ut, börjar blicka bakåt mot sin egen barndom och ungdom. Det var det vi gjorde, fortsätter hon.
– Vi är båda hemma från norra Finland, Ulla från södra Lappland och jag är uppvuxen på flera orter, men gick största delen av min skola i Kemi, säger Juha och vänder sig mot Ulla:
– Men i era trakter lyssnade man inte på svenska schlagers, det gjorde vi!
– Nej, man jag lyssnade en hel del på psalmer…
Samtalet under bilresorna handlade om deras uppväxtmiljöer, om naturen, om den speciella mentaliteten i dessa glesbygdsmiljöer, om laestadianismen.
Men ett centralt tema var alltså vad som händer när mänskosinnet vacklar, som en följd av utsatthet.
Den manliga huvudrollsinnehavaren i boken är en präst som gillar att sjunga karaoke. Han är minsann inte laestadian, men rörelsen är en central faktor i romanen och påverkar alla i de samhällen som beskrivs.
– Det är ju lite så i de trakterna att antingen är man frikyrklig eller kommunist, ungefär. Något att tro på måste det vara, skrattar Juha.
Boken ”Yksi näistä pienimmistä” kom ut senaste vårvinter och hade Samuli Knuuti som förläggare. Juha Ruusuvuori hör till WSOY:s erfarna och etablerade författare, med tolv romaner, flera faktaböcker, serier med mera bakom sig.
Men att boken skriven tillsammans med frun skulle bli så lyckad var inte självklart, det är en krävande process att skriva ihop två mänskors texter så att ett gemensamt språk uppstår.
– Bästa betyget är att Samuli säger att han inte vet vem av oss som har skrivit vad, säger Juha.
I boken bor Saaras syster i norra Finland, i byn Sirniö, medan prästen Janne bor i Kemi. Byn Sirniö finns på riktigt, liksom flera andra orter som beskrivs, medan romanens handling och personer är fiktiva. En del respons har författarna också fått från trakten.
– Till exempel på Ilta-Sanomats webb kom det en del kommentarer efter utgivningen. Det fanns gammel-laestadianer som tog illa vid sig, och andra som uppskattade det de läste, säger Juha.
– Responsen vi fick var övervägande positiv, säger Ulla, men de som kritiserade värst riktade sin kritik direkt mot mig, vilket kändes lite orättvist. Men jag är hemma från den trakten, även om jag aldrig har hört till laestadianismens inre krets.
– Och jag säger inte att laestadianismen är fel, de flesta jag känner är glada och trevliga och försöker inte påföra andra sin tro. Men sen finns det också maktlystna personer som vill ha kontroll över andra, och de här tråkiga dragen tas även upp i boken. Att bryta sig loss ur rörelsen är inte lätt, för den som vill det.
Utsatthet och att utnyttjas av andra är det gemensamma temat som ska finnas i alla böcker i serien, men laestadianismen behandlas inte i följande del.
Författarduon har den röda tråden för tvåan klar, ännu återstår en hel del av själva skrivandet.
– Tvåan kan möjligen komma ut hösten 2018 eller våren 2019. Sen måste det ju bli en del tre också, annars kan det inte kallas serie, säger Juha.
Och serie ska det bli, den ska heta Lapponia. Förlaget har beskrivit ”Yksi näistä pienimmistä” som en deckare, men författarna är inte helt övertygade om vad den är, skönlitteratur med ett visst thriller-stuk men med ett mer skönlitterärt språk. ”Och där finns ju varken mord eller poliser” säger de.
– Men i tvåan sker ett mord, och redan på första sidan, det kan vi avslöja på förhand.
Eftersom ni lever så finlandssvenskt i Dalsbruk är det säkert många bekanta som önskar att boken fanns översatt till svenska, finns några sådana planer?
– Nej, tyvärr inte, säger Juha, finsk litteratur översätts ytterst sällan i dag. Men vi har mycket respons på att den är lättläst så vi får helt enkelt rekommendera den på finska!
Boken presenteras av författarna på bokmässan i Åbo i början av oktober.
Ulla Ylisirniö-Ruusuvuori och Juha Ruusuvuori
- Födda: Ulla är född i Puolanka, uppvuxen mestadels i Ranua. Juha är född i Uleåborg, uppvuxen mestadels i Kemi.
- Yrken: Hon är med.lic och psykiater, utbildad i Tammerfors. Hon jobbar via eget företag främst för Kimitoöns kommun.
- Han är författare. Har en examen i samhällsvetenskaper från Tammerfors universitet.
- Familj: Har tre vuxna döttrar, en bor i Helsingfors, en i Sverige och en i Skottland. Hemma finns hunden Maja, en portugisisk vattenhund och i Eskils stall finns 19-åriga hästen Aatu, som egentligen var mellandotterns men som Ulla numera har ansvaret för.
- Fritid: Har varit inbitna seglare och har segelbåt nära hemmet i Dalsbruk. Har en liten stuga i Lappland. Hon läser gärna deckare, mest av svenska författare. Han är en allätare i litteraturväg men undviker att läsa finska romaner medan han själv skriver. I hushållet står han oftast för matlagningen, hon för tvätten. Ett gemensamt intresse är resor.