Svenska fotbollskartan i Åbo ritas om
"Situationen inom knattefotisen ser inte längre ut som den gjorde då vi bildades. Under de senaste åren har vi tappat tiotals spelare till andra klubbar." – Lasse Bäckman, ordförande i Åbo United
KNATTEFOTBOLL
Då Åbo United på söndag håller säsongavslutning i Idrottsparken innebär det samtidigt att en verksamhet som varat i nästan ett kvartssekel går till historien.
United, bildat 1993 i syfte att få svenska barn i Åbo att spela fotboll på sitt eget modersmål, uppgår i ÅIFK som framgent ansvarar för att traditionen fortsätter.
Orsakerna till omdaningen är flera men den gemensamma nämnaren är att fotbollskartan i staden ritats om sedan United sjösattes för 24 år sedan.
– Situationen inom knattefotisen ser inte längre ut som den gjorde då vi bildades. Föreningarna i Åbo värvar spelare allt lägre ner i åldrarna och det här fenomenet drabbar även oss. Under de senaste åren har vi tappat tiotals spelare till andra klubbar, säger Uniteds ordförande Lasse Bäckman.
Aktivast på marknaden har jättarna TPS och FC Inter varit. Men också andra aktörer som Weikot och Kisa-Veikot har rekryterat spelare som knatteligan i Åbo, Turun Nappulaliiga, tidigare hade ensamrätt på.
Av de större föreningarna är det egentligen bara ÅIFK som hållit fast vid de gamla idealen. Mycket beroende på att man litat på att Uniteds knattar fortsätter i gulsvart dress då de som elvaåringar uppnår junioråldern.
En annan bov som lett till att man på svenskt håll förlorat spelare är att knatteligan numera håller sig med representationslag i allt större skala. Kauppari, som de här lagen kallas, tar upp de mest lovande spelarna i varje åldersklass och deltar i serier mot de bästa klubbarna från andra distrikt.
– Det har också haft en splittrande inverkan på verksamheten. Sedan United blev fullvärdig medlem i knatteligan har allt fler spelare från föreningen fått plats i Kauppari. Om deras träningar eller matcher krockar med våra har alltid deras förtur, säger Christian Isaksson som är lagledare för Uniteds 2010 födda pojkar.
Just P10-laget där också hans son Wilmer spelar har blivit lite omdebatterat efter det i juni blev klart att United fusioneras med ÅIFK. Wilmer och ungefär hälften av hans lagkamrater flyttar över till IFK medan resten av pojkarna fortsätter spela i knatteligan i ett nybildat lag som kallar sig Åbo City.
– Under hösten har det framgått att en del av föräldrarna hellre ser att deras pojkar spelar vidare i knatteligan medan vi andra tycker det är naturligt med en övergång till IFK som inte är med i knatteligan. Det är beklagligt att alla inte fortsätter i samma lag men jag vill också betona att det inte är inre konflikter utan yttre omständigheter som ligger bakom vägvalen, säger Isaksson.
Agis Modinos, en av tränarna för det nya laget, säger att det inte är fusionen som är orsaken till att City bildas.
– Det handlar enbart om att vi vill vara kvar i knatteligan och då är ÅIFK inget alternativ. City grundas på ett initiativ från föräldrar som tycker det är viktigt att deras svensk- och tvåspråkiga barn ska kunna spela i knatteligan på sitt eget språk.
– Upplägget i knatteligan är bra för att alla matcher spelas inom Åbo där avstånden är korta. Pojkarna utvecklas lika bra i knatteligan som i distriktets serier. Det är inget ont blod eller att vi skulle ha något emot IFK som är anledningen till vårt beslut, säger Modinos.
Under söndagens avslutningsfest på Övre plan kommer alla pojkar från 2010-kullen att spela tillsammans en sista gång i den blåvitrandiga skjortan, Uniteds färger alltsedan starten. Flickspelarna, betydligt färre till antalet, gör det i sina numera mörkblå matchställ.
– Lite vemodigt är det förstås att färgerna försvinner då vi lägger ner. Men inget varar för evigt och det ska nog gå bra att spela också i ÅIFK där det stora flertalet av våra en bra bit över hundra knattar fortsätter. Ett pojklag har redan vant sig vid den gula tröjan då de redan tidigare i år flyttade till IFK, säger Lasse Bäckman.
Flicklagen har redan under ett par år deltagit i seriespelet under namnet Åbo IFK United. Sedan ett antal år tillbaka förekommer inga renodlade flicklag i knatteligan eftersom spelarna har minskat på ett oroväckande sätt.
– Det har varit ett stort bortfall på flicksidan. Andra sporter som till exempel innebandyn har lyckats bättre än fotbollen där till och med hela årgångar har tappats bort på vägen. Inom distriktet finns ett stort intresse att ändra på den biten och Åbo IFK jobbar lika hårt som någon annan förening för att rekrytera fler flickor, säger ÅIFK-fotbollens ordförande Peter Ahlskog.
Han konstaterar att det för IFK är väldigt positivt att man genom fusionen får fler unga spelare under sitt beskydd. En uppskattning ger vid handen att ökningen med de nya knattarna rör sig om en femtedel av föreningens totala juniorflotta.
– Årsavgifterna för de yngre spelarna stiger till 200 euro jämfört med de 160 som United hade som prislapp. Det är ingen chockhöjning. I utbyte kommer vi att kunna ge Uniteds tränare bättre förutsättningar att leda ett ungt lag. Intresserade föräldrar kommer att behövas i verksamheten i lika stor utsträckning som tidigare.