Frivilliga möter många slags sorg

Trio på torget. Jannike Rosenholm, Alf Jansson och Sonja Tobiasson har deltagit i det frivilliga mentala stödarbetet på Salutorget i Åbo. Foto: Anja Kuusisto
Publicerad:

På sen fredagseftermiddag kom budet: mentala stödgrupper behövs i Åbo, där knivattacken hade skett fyratiden.

Åbobon Jannike Rosenholm som hör till den mentala stödgruppen vid FRK:s Åbolands distrikt ser budet på sin telefon.

Hon, liksom ungefär dussinet andra i den åboländska stödgruppen, meddelar när och var de kan ställa upp.

– I mitt fall blev det att jag var på Salutorget på söndagseftermiddagen och så satt jag vid stadens kristelefon på natten mellan söndag och måndag, berättar Rosenholm.

– Att vara på torget betyder helt enkelt att finnas till hands. Jag tror det viktigaste för många är att vi överhuvudtaget har synats där i våra rödakorsvästar, det har gett folk trygghet. I varje fall har flera kommit fram och tackat för det.

Om stödgruppens medlemmar reagerar på att någon känner svårare sorg har de också fått instruktioner för hur de ska hjälpa den sörjande vidare. Bland annat fanns det psykologer till hands i Aurelia under veckoslutet.

– Folk reagerar så olika i sorg. De allra flesta tog det mycket lugnt.

– Någon var arg och när någon uttrycker ilska säger vi inget emot, vi argumenterar inte utan lyssnar, säger Rosenholm.

För henne var stödarbetet efter knivattacken ett av de första uppdragen i den mentala stödgruppen.

Pargasbon Alf Jansson har varit med i stödgruppens verksamhet i några år redan och har erfarenhet också av helt andra slags uppdrag.

– Det är viktigt att inte argumentera emot någon som är upprörd, att vara neutral. Också som nu, när en kom fram till oss på Salutorget och beskyllde Röda Korset för det som hänt. Den personen ansåg att FRK hämtar utlänningar till Finland. Men det var ett undantag, alla andra reaktioner jag har mött har varit positiva till att vi finns på torget.

Jansson har deltagit i stödarbetet på söndag och på torsdagen, på torsdagsförmiddagen tillsammans med Sonja Tobiasson.

– Uppdraget på Salutorget skiljer sig från andra stödgruppsuppdrag för att det berör alla, också de som inte har någon personlig anknytning alls till det som hände, säger Jansson.

– Till skillnad från att till exempel vara ett stöd i en familjetragedi efter ett självmord, eller efter en bilolycka, är situationen en annan.

– Här har man kunnat se att mer eller mindre alla känner sig delaktiga i sorgen. Döden är närvarande i det här uppdraget, så är det bara.

Röda Korsets mentala stödgrupper

  • Agerar enbart på uppdrag av myndigheter. Också vid till exempel en olycka som berör enbart en familj tillfrågas först familjen om den vill ha stöd.
  • Efter knivattacken på fredag har stödutbildade frivilliga stött och hjälpt.
  • De har verkat på Salutorget, vid ÅUCS kriscentral, och skött Åbo socialjours telefonjour.
  • Ännu det här veckoslutet (26-27.8) är frivilliga på plats på Salutorget.
  • De som har ställt upp kommer från FRK:s Åbolands distrikt, Åbo, Salo och Loimaa mentala stödgrupper. Också frivilliga från Tavastland och Nyland deltar.
  • Åbolands distrikt välkomnar fler med i stödgruppsverksamheten. Också i höst ordnas utbildningar för intresserade.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO