Mordutredningen i Salo nästan klar – fyra män misstänks ha misshandlat 41-åringen till döds

Publicerad:

Utredningen kring det mord som skedde i Salo i januari är i slutskedet, meddelar polisen. Ursprungligen misstänktes åtta personer för dådet, men nu har antalet krympt till fyra.

Våldshandlingen ägde rum den 11 januari i en privat bostad i Kiikala i Salo. Händelsen slutade med att en 41-årig man dog.

De fyra misstänkta är 18–40 år gamla.

Fallet har undersökts under brottsrubriceringen mord. De fyra misstänkta männen, utrustade med olika slags vapen, trängde sig in i offrets hus och misshandlade 41-åringen till döds.

Åtminstone ett av de vapen som männen hade med sig var ett skjutvapen. Enligt polisen hade ingen av männen vapenlicens. Alla vapen som männen hade med sig användes inte i misshandeln.

– För att skydda offrets anhöriga berättar vi inga detaljer kring tillvägagångssättet, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Tuomas Kuure i polisens pressmeddelande.

Möjlig stöld ligger bakom

I början av brottsutredningen misstänktes åtta personer. Under utredningens gång klarnade händelseförloppet före, under och efter våldsdådet, och antalet misstänkta krympte från åtta till fyra personer. Samtliga fyra misstänks för att ha utfört mordet tillsammans, på grund av dådets systematiska planering och tillvägagångssätt.

– Det ligger uppenbarligen en möjlig stöldsituation till grund för händelsen, vilket gärningsmännen misstänkte offret för. I förundersökningen framkom det inte om den här stölden verkligen har ägt rum, säger Kuure i pressmeddelandet.

Flera andra brottsmisstankar

I förundersökningen redde man också ut flera andra brottsmisstankar som på sätt eller annat kan kopplas till mordet: ett grovt narkotikabrott, två grova stölder och två skjutvapenbrott.

Dessutom utredde polisen en grov misshandel som skett den 3 december 2023 i Salo, där den målsägande blev slagen med ett eggvapen.

Övriga brottsmisstankar riktade till samma personer och händelser har varit med i förundersökningen. För dessa har brottsrubriceringarna varit lindrigare.

Mordfallet går vidare till åtalsprövning inom kort. Åtal ska väckas senast den 16 maj

Reporter
Publicerad: