100–200 kubik jord måste bort efter oljeolyckan i Dalsbruk – ingen verkar veta varför det fanns olja i cisternen

Emilia Örnmark
ett tegelhus rivs och en pumpbil är på plats på gården
Så här såg det ut på hvc-tomten i Dalsbruk dagen efter olyckan, då pumpbilen var på plats för att pumpa bort olja.
Publicerad:

Omfattande förorenade jordmassor ska så småningom köras bort från tomten där Dalsbruks gamla hälsostation stått. Det här som en följd av den oljeolycka som skedde i slutet av september i och med de rivningsarbeten som fortsättningsvis pågår här. Räddningsverket uppskattade då att 5 000 – 6 000 liter olja rann ut på marken och i ett närliggande dike.

Markprover togs på platsen några dagar efter olyckan, och kommunen fick direktiv om att inte röra det förorenade området.

Kommunen har ansvaret för städandet och att för åtgärderna blir utförda efter att räddningsverkets akuta oljebekämpningsarbete hade avslutats. En åtgärdsplan för hur jordmassorna ska hanteras och vart de ska föras görs som bäst upp i samråd med Ramboll. Läget uppdateras efterhand till NTM-centralen.

Kimitoöns fastighets- och infrachef Jonas Pomrén förklarar att direkt då det vid rivningsarbetena upptäcktes att olja läckte ut byggde entreprenören en jordvall, för att stoppa oljan från att sprida sig.

Markproverna visar på ett högre värde av olja i jordmassorna på området ovanför jordvallen. Enligt Pomrén ska uppskattningsvis 100-200 kubik jordmassa föras bort, baserat på provresultaten och kartläggningen.

– Vi har rådfrågat NTM-centralen och Ramboll och de har försäkrat oss om att oljemängderna hålls där tills vidare. Då rivningen är i ett sådant skede att man har tillgång till det förorenade området kan saneringen påbörjas, säger Pomrén.

Massorna ska föras till en mottagningsstation som har tillstånd att ta emot dem, men när det här ska göras är alltså ännu oklart.

Oklart varför olja fanns i cisternen

Varför olja fanns i oljecisternen som gick sönder då den skulle rivas bort är fortfarande ett frågetecken. Den har varit ur bruk sedan fjärrvärmen togs i bruk år 2012 och enligt Pomrén ska dit inte ha levererats någon olja sedan dess.

– Enligt diskussionen vi förde med räddningsverket strax efter olyckan verkar det som att oljan dessutom var färsk, säger Pomrén, och ser som en möjlig förklaring att det här handlar om en felleverans.

I kommunens bokföring har det än så länge inte hittats något gällande en leverans på dessa tusentals liter olja.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: