Äldrevårdens kvalitet väcker oro i riksdagen efter att allvarliga brister uppmärksammats i Tammerfors

Publicerad:

Oppositionen, och även regeringspartierna, har skakats av förra veckans nyhet om att regionförvaltningsverket beordrat Tammerfors stad att omedelbart ta över ansvaret för hemvården i två områden eftersom det förekom allvarliga brister i vården av de äldre.

Det märktes under riksdagens frågetimme på torsdagen, då en stor del av oppositionens kritiktimme gick till diskussioner om äldrevården i Finland.

Fallet i Tammerfors handlade om allvarliga brister bland annat i arbetsredskapen, måltidsrytmen, och tidpunkterna för medicinering. Dessutom fanns inte tillräckligt med personal, ett problem som enheterna i fråga inte är ensamma om, betonade Sannfinländarnas Minna Reijonen.

Områdena som väcker oro är många, men oppositionskritiken har ändå en gemensam nämnare: den nuvarande äldrevården måste förbättras.

Till skillnad från frågetimmens traditionella debatterande höll den ansvariga ministern, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), med oppositionen.

Oro över språkliga rättigheter

Sannfinländarna ville veta vad regeringen tänker göra för att fallet Tammerfors inte upprepas. Dessutom oroar sig partiet för hur man i framtiden ska säkra att äldre får vård på sitt modersmål. Partiordförande Riikka Purra efterfrågade striktare regler för vårdarnas språkkunskaper.

– Äldre och speciellt de med demenssjukdomar måste få bli förstådda. Vi vill se att språkkraven inom vården genomgående skärps. De får ingalunda sänkas genom motiveringar om brist på arbetskraft eller mångfald, sade Purra.

– Hur ska regeringen trygga att de äldre i sitt hemland får tjänster på finska och svenska?

Det andra stora oppositionspartiet Samlingspartiets undrade var regeringens åtgärder har fastnat.

Partiets riksdagsledamot Sari Sarkomaa sade att regeringen lovat att åtgärda problemen kring bristen på arbetskraft men det har inte hänt. Sedan november i fjol till maj i år har hemvårdarnas antal enligt Sarkomaa minskat med 600.

Den lagändring Sarkomaa efterfrågade är det andra skedet av förnyelsen av äldrevårdslagen. Lagändringen bereds för tillfället inom Social- och hälsovårdsministeriet. Syftet med förnyelsen är att garantera de äldre god vård och trygga tillgången till personal.

Kristdemokraterna å sin sida efterfrågar en ny modell där äldrevården skulle få fyra garantier. Partiordförande Sari Essayah sade att det inte räcker med att man endast höjer vårdardimensioneringen.

De fyra garantier KD efterfrågar är en för att hygienen sköts, en för utomhusvistelse, en för tillräckliga måltider och en för gemenskap.

Hundratals miljoner för bättre äldrevård

Kiuru betonade att nuvarande lagstiftning tryggar att alla ska ha rätt till vård på sitt modersmål. Samtidigt medgav hon att ett ökat behov av vårdare har lett till att Finland måste börja blicka utanför landets gränser för att få tillräckligt med personal.

Frågan om vårdarnas framtida språkkrav är enligt henne nu särskilt aktuell eftersom regeringen i samband med budgetförhandlingarna beslutade att satsa på att öka kompetensen inom vården.

– Vi kommer tillsammans med flera aktörer att börja arbeta för högre kompetens och då måste språkfrågan också tas i beaktande.

Kärnan i problemen inom äldrevården är ändå enligt Kiuru bristen på arbetskraft.

– Vi försöker nu förbättra de existerande problemen. Vi måste ta det på allvar att vi har för få vårdare, sade Kiuru.

Kiuru sade att regeringen under sin regeringsperiod satsar hundratals miljoner på att förbättra äldrevården. För den förnyelse som nu är under beredning har totalt 45 miljoner euro reserverats.

– Men det måste sägas att det inte var möjligt att i regeringsprogrammet få in mer pengar för att förnya äldrevårdstjänsterna.

Sofia Westerholm/SPT

Publicerad: