Dödsfallen bland unga missbrukare slår nya rekord – "Man tar allt man kommer åt"

Kim Lund
En man framför en dörr
Markus Partanen är överläkare vid A-kliniken ab:s öppenvårdsenhet. Han säger att blandmissbruket har ökat bland finländska ungdomar och unga vuxna.
Publicerad:

Det har skett en tydlig förändring bland unga narkomaner de senaste åren och utvecklingen har gått mot det sämre. Det säger överläkare Markus Partanen vid A-klinikens ab:s öppenvårdsenhet med anledning av torsdagens nyhet om fem dödsfall kopplade till blandmissbruk i Åbo.

– Att antalet 15–24 åriga missbrukare ökar så mycket är ett nytt fenomen. I fjol dog 76 unga under 25 år i hela landet. Det är den högsta siffran någonsin. I Åbo uppskattar jag att 5–10 missbrukare i alla åldrar dör årligen.

Det är främst blandmissbruket som har ökat. I dag räcker det inte med att enbart röka cannabis, injicera amfetamin eller äta narkotikaklassade läkemedel. I stället är det en blandning av allt som är vanligast, säger Partanen.

– Blandmissbruket är något av en finländsk specialitet och hör till den finländska missbrukarkulturen. Man tar allt man kommer åt: amfetamin, bensodiazepiner, opioider, cannabis, och alkohol.

A-klinikens avvänjningsenhet för narkomaner i Tallbacka har knappt 20 platser.. Klienterna kan stanna här i upp till två veckor. Många av dem återfaller till missbruk efter att de har varit här.

I motsats till övriga Europa där heroin och kokain dominerar narkotikamarknaden är amfetamin den vanligaste drogen i Finland. Också användningen av Subutex, en stark opioid, har blivit vanligare och är ofta en ingrediens i missbrukarnas dödliga cocktailar.

– Som sådant är Subutex inte lika farligt som till exempel heroin, men blandat med andra läkemedel kan det lamslå andningen och leda till döden, säger Partanen.

De fem dödsfallen bland män i 20-årsåldern misstänks ha en koppling till missbruk av Ksalol, ett läkemedel som saknar försäljningstillstånd i Finland och som hör till bensodiazepinerna.

Tabletterna är populära bland missbrukarna på grund av det låga priset och på att det finns gott om tabletter i omlopp i gatuhandeln. Ksalol tillverkas ofta i illegala läkemedelsfabriker i Östeuropa där den farmaceutiska kontrollen är obefintlig och därför kan tabletterna innehålla vad som helst, säger Partanen.

Reporter (Åbo)
Publicerad: