Sjökapten Jan Enkvist får gränsbevakningens förtjänstplakett – prisas för sin insats efter Amorellas grundstötning

Gränsbevakningsväsendet
En kommendör från gränsbevakningen och en sjökapten ombord på ett fartyg
Kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion, kommodor Marko Tuominen, överräckte plaketten till sjökapten Jan Enkvist på torsdagen.
Publicerad:

Befälhavaren för Viking Lines M/S Amorella, sjökapten Jan Enkvist, har tilldelats Gränsbevakningsväsendets förtjänstplakett i brons. Utmärkelsen gavs för hans insats i räddningsaktionen efter att Amorella större på grund den 20 september.

Pargasbon Enkvist var inte på jobb, utan kom från sitt friskift till Sjöräddningscentralen i Åbo för att bidra till räddningsoperationen. Han beskriver själv att han var en slags tolk, då gränsbevakningen och den civila sjöfarten trots allt är så olika som organisationer.

– Min insats var väl inte så märkvärdig, jag var en länk mellan de olika parterna. Det här är en del av arbetet.

Gränsbevakningsväsendet uppger att Enkvists starka engagemang att stöda myndigheternas åtgärder i operationen bidrog till ett framgångsrikt resultat.

– Hans starka expertis om fartyget och dess rutiner var till stor hjälp i ledningen av sjöräddningsoperationen, uppger gränsbevakningen, som betonar behovet av ett samarbetsnätverk när olyckan är framme.

Gränsbevakningsväsendet
En sjökapten och en kommendör från gränsbevakningen på en fartygskaj
Jan Enkvists (t.v.) starka engagemang att stöda myndigheternas åtgärder i operationen bidrog till ett framgångsrikt resultat, uppger Gränsbevakningsväsendet. Kommodor Marko Tuominen överräckte plaketten. Foto: Gränsbevakningsväsendet

– Orsakerna till olyckan ska bearbetas, vi ska lära oss av dem och så går vi vidare på så vis att något liknande inte händer på nytt, säger Enkvist.

Sjöbevakningssektionerna och rederierna har sedan 2014 ordnat regelbundna möten om samverkan och andra aktuella ärenden som berör alla parter. Gemensamma övningar genomförs också varje år.

– När vi lär känna till varandras rutiner i övningar har vi också förutsättningar för att lyckas när det kommer till kritan, uppger Gränsbevakningsväsendet.