Ur askan reser sig ett nytt affärskomplex i Kimito – mer plats för Hurrikaani och Kimitoöns Båtcenter

Emilia Örnmark
stolpar för en stor byggnad och en lyftkran
Här byggs Hurrikaani och Kimitoöns Båtcenter. På denna bild syns främst den del av bygget som ska inrymma Hurrikaani. Båtcentret blir närmare Skolcentret till höger.
Publicerad:

Stommen för den nya hallen på Wuoriogränd i Kimito har den här veckan börjat ta form. Planen om att varuhuset Hurrikaani och Kimitoöns Båtcenter ska kunna flytta in till Valborg verkar enligt båtcentrets delägare Ben Lindström realistiskt och han tycker att bygget fått en bra start.

Inom några dagar räknar man med att ha skranket och takstolarna på plats. Efter det står väggar och takelement i tur. Stommen av järn monterades på måndagen.

Emilia Örnmark
bygge där en takstol lyfts åp plats
Den första takstolen lyftes på plats på tisdagen.

Hallen där Kimitoöns Båtcenter och Hurrikaani tidigare fanns brann ner i juni. Båtcentret har sedan dess drivit sin verksamhet i den gamla låsfabriken i Björkboda, där man snabbt kunde flytta in efter branden.

Ben Lindström ser nöjt på medan lyftkranen jobbar och vi konstaterar att marken under byn skakar då maskinerna rör sig.

– Ganska snabbt uppnår nog det här formen av en låda, men mycket arbete återstår efter det, säger Lindström och syftar på el, fjärrvärme och annan teknik som till exempel sprinklersystem.

Jean Lindén
tre män
Ben Lindström i den gamla låsfabriken i Björkboda, strax efter branden i Kimito i juni.

Det mindre synliga arbete som lett till nuvarande byggskede har varit omfattande. Grunden är pålad ända ner till berget, cirka tio meter ner, och pålarna är säkrade med brunnsringar. Så här säkrar man byggnaden då marken under Kimito centrum till stora delar består av lera.

Markarbeten, värme, vatten, dräneringar och el sköter Lindströms företag Maskinentreprenör Ben Lindström.

Emilia Örnmark
brunnsring fylld med betong
Bygger man på lermarken i Kimito lönar det sig att satsa extra på stabiliteten. .

950 + 1 500 kvadratmeter

Kimitoöns Båtcenters nya hall blir 950 kvadratmeter stor och placeras i den ända av bygganden som vetter mot Skolcentret.

Hurrikaanis del kommer att bli betydligt större än den gamla affärslokalen på 800 kvadratmeter. Med lagret inräknat handlar det om 1 500 kvadratmeter, medan affärsytan blir 1 420 kvadratmeter.

– I den förra lokalen hade vi ett stort utbud i förhållande till golvytan, säger Hurrikaanis vd Juha-Pekka Iso-Oja, som ser fram emot större spelrum.

Enligt honom kommer varuhusets utbud att vara ungefär det samma som tidigare, men med vissa förändringar. Till exempel överväger man att till Kimitovaruhuset ta in mer produkter som har att göra med renovering i hemmet, trädgård och grillande.

Emilia Örnmark
järnstolpar för stommen av ett bygge
Stommen av järn blev klar på måndagen.

Iso-Oja hoppas på att kunna öppna i april, men han räknar med att det kan dra ut på tiden. Det här beror på att det förstås tar tid att få alla varor upp på hyllorna och dessutom påverkar de problem pandemin har skapat för containertrafiken.

På Kimitoöns Båtcenter kommer man att hålla kvar servicen av båtar och vinterförvaringen i Björkboda

– Det blir större plats för utställningsbåtar i Kimito. Vårt nya showroom blir helt öppet, utan en övre våning, säger Lindström.

En annan förändring man gör på tomten i samma veva är att gräva bort den lilla gräsmatta som tidigare delade parkeringsplatsen i två delar. Här ska det bli rum för mer parkeringsplatser då hela gården asfalteras.

Emilia Örnmark
grävskopa gör markarbete
Gräsmattan som delat parkeringsplatsen i två grävs bort. Här ska det bli asfalt.

Väntar på flytten

Enligt Lindström har det fungerat bra att ha båtcentret i Björkboda.

– Men försäljningsmässigt väntar jag nog på flytten tillbaka till Kimito. Här är synligheten en helt annan – man ser båtarna från Dragsfjärdsvägen då man kör förbi. Här ska vi framöver ha nya båtar och bytesbåtar.

Kimitoöns Båtcenter har sålt en bra mängd båtar inför nästa säsong, men Lindström menar att gärna skulle man förstås sälja mer nu under den tysta delen av året.

– Bestämmer man sig inte i tid bli man utan båt, då vi snabbt säljer ut det antal nya modeller vi får in.

Emilia Örnmark
bygge på en åker. Stommen är klar.
På onsdagen, dagen efter att ÅU besökt platsen, hade bygget avancerat så här långt.
Reporter (Kimitoön)
Publicerad: