Ett svart skelett är allt som är kvar av Roger Engbloms traktor i Kimito

Emilia Örnmark
man med en uppbrunnen traktor i bakgrunden
Att bli av med sin starkaste traktor under högsäsong gör inte Roger Engblom i Villkärr glad.
Publicerad:

Roger Engblom i Villkärr, Kimito, är fortfarande skärrad. Knappt ett dygn har passerat sedan hans traktor fattade eld och totalförstördes.

Han visar ÅU det svarta traktorskelettet. Bara ramen och några mörka minnen av innandömet, som till exempel ett halvt batteri samt några nedsmälta glasklumpar av fönstren finns kvar.

Emilia Örnmark
brunnen traktor
Det här är vad som är kvar av Roger Engbloms traktor.

På den ena sidan har vinden hållit den värsta hettan från elden borta, här är möjligtvis det yttre framdäcket fortfarande användbart.

Emilia Örnmark
traktor som brunnit, däcken kvar på denna sida
Den bättre sidan.

Att lantbruksföretagarens viktigaste arbetsredskap brinner upp kommer ju sällan lägligt. Men för Engblom kom olyckan vid värsta möjliga tidpunkt.

Det var på tisdagen vid halvtretiden som traktorn fattade eld, kunde ÅU rapportera. Engblom var mitt uppe i vårbruket, samtidigt som det är högsäsong för hans sågföretag.

Markägare vill ha sina vindfällen sågade och en stor trave med övergrov stock väntar på att bli användbart virke.

Startade med lukten av bränt gräs

– Jag höll på att harva här på åkern intill och reagerade på att det luktade bränt gräs. Men jag såg ingen rök, börjar Engblom berätta.

En stund senare stannade han traktorn på en smal väg mellan två åkrar, men märkte då att bromspedalen inte längre hade något motstånd. Slangarna var vid det här laget redan förstörda av hettan. Väl ute ur traktorn gav den redan ifrån sig rejäla rökmoln och eldslågor.

– Då kom jag på att rädda mina hörselskydd med bluetooth och hjälmen ur traktorn. Efter det var traktorn övertänd.

Ironiskt nog brann grejerna sedan upp intill traktorn i gräset.

Privat
Traktor brinner. Mycket svart rök
Det var på tisdagseftermiddagen traktorn fattade eld.

Hjälpen kom snabbt, men för traktorn var det för sent

Engblom kallade sedan på hjälp av såväl grannen som räddningsverket. Handbrandsläckaren hade vid det här laget dock ingen större funktion.

Fyra enheter ryckte ut och den lokala brandkåren var enligt Engbloms uppskattning på plats inom en kvart. Branden hade då lugnat sig, främst var det i däcken det fortfarande fanns material som kunde brinna.

Varken räddningsverket eller Engblom känner till brandorsaken. Engblom har fler teorier. Kanske avgasröret, som löper precis framför hytten där branden tycks ha startat, blev för hett? Kanske bränsleslangen börjat läcka? Kanske det handlar om en kortslutning, eller om ett nybyggt fågelbo innanför plåten?

Emilia Örnmark
närbild av traktor som brunnit
Branden startade framför förarhytten.

Annan traktor vid sågen

Den förstörda traktorn var viktig som drivmotor till sågen, så nu får en mindre kraftfull traktor i stället klara av de åtta arbetstimmarna per dag.

Emilia Örnmark
en såg och en traktor
Högsäsongen för företaget sträcker sig till midsommar.

Den sista sådden fick Engblom sköta med en annan traktor, så att han fick vårbruket klart.

Traktorn som brann upp var en Valtra av årsmodell 2000. Försäkringen torde ersätta en motsvarande traktor, men att hitta en lämplig går inte i en handvändning.

Emilia Örnmark
grusväg med sotiga rester av traktordäck. Skogsdunge ett stycke längre fram.
Här brann traktorn upp.

Kunde ha slutat värre

Olyckan kunde dock ha slutat ännu värre. Engblom ser det som lyckligt att traktorn inte började brinna vid sågverket, där det finns gott om lättantändligt material.

Ett annat scenario som kunde ha slutat illa är om traktorn hade haft växel i, och brinnande skenat i väg mot skogsdungen i närheten.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: