Insamling för ny brygga i Hitis har nått målet – "Vi är väldigt glada för att så många har ställt upp"

Kristian Lumme
solnedgång över bryggor med båtar
I Hitis har byaföreningen samlat nästan 16 000 euro för den egna finansieringsdelen av en ny brygga.
Publicerad:

Strävan efter en ny allmän brygga i Hitis har tagit ett stort steg närmare mållinjen. Den penninginsamling Hitis kyrkoby byaförening startade för ändamålet i mars har burit frukt. Föreningens kassör Jörgen Holmström berättar att man bara är någon hundralapp från målet på 16 000 euro.

– Till vår stora glädje har insamlingen lyckats. Det är vi glada och tacksamma för, säger Holmström.

Kostnaderna för bryggbygget har uppskattats uppgå till 65 000 euro, men enligt Holmström ser det ut att bli aningen billigare än så här.

Det är alltså den egna andelen av projektet (35 procent) som man samlat in pengar för. Den här delen måste vara tryggad innan man kan lämna in ansökan om Leader-understöd, vilket man nu alltså kan göra.

Enligt Holmström har insamlingen genererat 80 inbetalningar till kontot, vilket visar på att det finns ett stort engagemang för en ny brygga i Hitis.

– Vi är väldigt glada för att så många har ställt upp, säger Holmström.

Han poängterar dock att insamlingen fortsätter, eftersom bryggbygget antagligen kommer att komma med tilläggskostnader.

Bryggan byggs i Vikare

Den nya bryggan planerar man bygga i Vikare på norra sidan av Hitislandet, där den gamla förbindelsebåtsbryggan fanns. Den bryggan beslöt NTM-centralen efter en lång process att riva för två år sedan. Man bedömde att bryggan var i dåligt skick.

På ändan av den nuvarande vägbanken planerar man ett gjutet brohuvud och en 3 gånger 30 meter stor betongpontonbrygga.

En allmän brygga i Hitis ses som ett måste för att en livskraftig skärgårdsby ska kunna betjäna ortsbor, fritidsbor, turistbåtar samt semestrande båtlag.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: