Båttrubbel för Kimitoöns Sjöräddare – uteblev från övriga stationers säsongstart i helgen

Arkiv/Emilia Örnmark
sjöräddningsbåt i hamn
Servicen av Kimitoöns Sjöräddares båt Mona drar ut på tiden och senarelägger säsongen.
Publicerad:

Säsongen för Kimitoöns Sjöräddare skulle egentligen ha inletts på första maj, liksom för övriga frivilliga sjöräddare i landet, men så blev det inte i år.

Sjöräddarnas nya båt Mona befinner sig nämligen fortfarande i tillverkarens fabrik i Borgå, där hon i april skulle genomgå service under en vecka.

Nu har man väntat i tre veckor.

Det handlar om installation av den inköpta värmekameran samt om garantireparation av två mjuka pontoner som gått sönder.

– Servicen beställde jag i februari, säger en något frustrerad Calle Storm, ordförande för Kimitoöns Sjöräddare.

Arkiv/Emilia Örnmark
Man vid en skylt inomhus som berättar om att här finns sjöräddarnas lokal
Calle Storm är sjöräddarnas ordförande på Kimitoön.

Servicen har dragit rejält ut på tiden.

Storm hoppas att man kan få tillbaka båten denna vecka, för att kunna ha talko på lördag och sedan ha den klar för jour från och med måndag.

”Ta det lugnt därute på böljan blå, våra besättningar är taggade inför säsongen, vi kommer snart och gör vårt bästa.” skriver Kimitoöns Sjöräddare i ett inlägg på Facebook.

Uteblev från viktig övning

Utan båt kunde sjöräddarna inte delta i den medelstora sjöräddningsövning som Nagu sjöbevakningsstation ordnade i slutet av april. I övningen deltog bland annat fler enheter från Gränsbevakningsväsendet och från de frivilliga brandkårerna.

– Det här var nog ett bakslag. Det är alltid förargligt om vi inte kan delta i övningar. Övning ger färdighet, säger Storm.

Fler kurser på kommande

Kimitoöns Sjöräddares nya båt Mona togs i bruk för två år sedan, efter en lång väntan.

Fler frivilliga sjöräddare är alltid välkomna med i verksamheten. För alla intresserade nybörjare ordnar man en kurs den 21-22 maj.

För att ytterligare stärka säkerheten till sjöss ordnar sjöräddarna i år också nybörjarkurser för nya båtägare, med navigation och säkerhet ombord i fokus.

Säsongstart för sjöräddarna nationellt

Säsongen för de frivilliga sjöräddarna i landet har startat – för de flesta frivilliga stationer startade jouren under valborgshelgen. Det här berättar Finlands Sjöräddningssällskap i ett pressmeddelande.

På grund av den sena våren ligger isen ännu kvar på vissa platser norrut och alla sjöräddningsbåtar är därför inte ännu sjösatta.

Det första sjöräddningsuppdraget för säsongen sköttes i Borgå (21 april) och handlade om bogsering till hamn av båt med motorfel.

Frivilliga sjöräddare är beredda att rycka ut dygnet runt med i medeltal en halvtimmes beredskap. På vardagskvällar och under veckoslut patrullerar räddningsbåtarna ofta och är således genast redo att rycka ut.

I fjol översteg de frivilligas uppdrag redan för andra året i rad gränsen 2000. Besättningarna ryckte ut 2126 gånger för att hjälpa totalt 4415 personer. 21 av dem var i livsfara.

– Jag tror att båtboomen fortsätter, även om den allra största delen av coronarestriktionerna är över. Mycket berör förstås på vädret, men vi förbereder oss igen på en bråd sommar, säger Finlands sjöräddningssällskaps säkerhets- och beredskapschef Marko Stenberg i pressmeddelandet.

Längs kusten och vid insjöarna har sjöräddningssällskapet 60 stationer från Hangö till Enare i norr. Vid stationerna finns totalt 139 räddningsbåtar, från vilka 1500 utbildade frivilliga opererar.

Största delen av uppdragen för sjöräddarna handlar om fritidsbåtar som fått tekniska fel, om att man försummat service eller om bristande kunskaper i sjövett.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: