Kimitoöns nya tjänst intresserar långt utanför kommunens gränser
En helt ny tjänst, en föreningskoordinator, är just nu aktuell på Kimitoön. Enligt Kimitoöns näringslivschef Erik Lund har det nya jobbet från första stund väckt starkt intresse, och genast då ansökningstiden öppnade droppade de första ansökningarna in. En vecka återstår och kommunen väntar ännu många fler ansökningar.
– Jag tror att annonsen har fått god spridning, säger Lund, som vet att åtminstone ända till Tavastehus har infon nått fram.
Föreningskoordinatorn ska leda det nya utvecklingsprojektet ”Föreningsdialogen” från november i år till slutet av 2024. I fokus för projektet är de lokala föreningarna på Kimitoön med skärgård. ”Syftet är att starta en samhällsdialog och fastställa föreningarnas aktuella behov, skapa utrymme för dialogen, hitta lösningar för samverkan samt att aktivt ge konkret stöd i frågor som är viktiga för föreningarna.” beskrivs projektet i rekryteringsannonsen.
Halva projektet är Leader-finansierat, andra halvan står Kimitoöns kommun för. I och med budgetbehandlingen i styrelsen och fullmäktige väntas ett godkännande av projektet, som näringslivsnämnden enhälligt ställt sig bakom.
En klar och tydlig beställning ligger bakom
Enligt Lund finns det på Kimitoön en klar och tydlig beställning på en föreningskoordinator. Tredje sektorn ses som en viktig resurs i och med vårdreformen och Kimitoöns nya roll har i strategin beskrivits som en aktiv partner.
– Kommunen kan se till att föreningarna mår så bra som möjligt, att det finns förståelse för dem och kan fundera ut hur man bäst samarbetar. Kommunens roll är alltså att stödja och hjälpa. Många föreningar är duktiga på vissa saker, så de kunde hjälpas åt, säger Lund, som ser kommunen som en framtida sammankallare.
För några månader sedan arrangerade Kimitoöns kommun en föreningsträff, och då stod det klart att en koordinerande resurs är vad föreningarna önskar sig.
Då kunde man också undvika att föreningarna snubblar på varandra – en del gnissel har genom åren förekommit till exempel då föreningar mer eller mindre ovetande om varandra arrangerar evenemang på skilda orter men samtidigt.
– Sådant ska inte behöva ske. Här har kommunen en naturlig roll, säger Lund och syftar på koordineringen.
Villa Lande blir mötesplats
Tanken är att föreningskoordinatorn ska skapa ett brett utbud av aktiviteter och evenemang i Villa Lande i Kimito. Med det här ska lokalen utvecklas till en mötesplats och ett vardagsrum för föreningar och lokalsamhället.
Villa Lande, till största delen ägt av Kimitoöns kommun, ses som en framtida hembas för föreningarna och som en opartisk mötesplats jämfört med föreningarnas egna lokaler.
Många föreningar på Kimitoön
För att den blivande föreningskoordinatorn inte ska behöva starta helt från grunden håller Kimitoöns kommun som bäst på med det omfattande arbetet att uppdatera föreningsregistret.
Hur många föreningar det finns på Kimitoön vet man inte just nu. 66 föreningar har varit i kontakt med kommunen och uppdaterat sina uppgifter, men på listan finns ytterligare 100 föreningar som inte hört av sig. Högst antagligen finns det också föreningar som inte alls är med i registret.
Lund har känslan att Kimitoön är ett föreningstätt område och konstaterar att potential för utveckling finns om man ordnar arbetet väl.
– Ett tätare samarbete stärker livskraften. Kommunen ska framöver inte fungera enbart som beställare, utan ta ett större ansvar, säger Lund.
Dock är det inte så att föreningsvärlden skulle vara ett helt nytt inslag för Kimitoöns kommun – redan jobbar till exempel kultur-, fritids- och omsorgssektorn med föreningarna.
Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.