Stoppa våldet mot kvinnor – "men regeringen skär ned stödservicen för kvinnor och flickor som upplevt våld"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Finland är ett av de farligaste länderna i Europa för kvinnor – trots detta skär regeringen ned stödservicen för kvinnor och flickor som upplevt våld.
I Finland upplever närmare två av tre kvinnor och flickor våld, sexuellt våld eller hot.
Även jag har upplevt det, så jag vet vad jag talar om då jag säger att ingen ska behöva bli utsatt för det.
Trots detta har regeringen beslutat att skära ned stödservicen för kvinnor och flickor samt stödet för arbetet för att minska våldet.
Kvinnolinjens bidrag från Justitieministeriet minskas med hälften; från 100 000 euro i år till 50 000 euro nästa år. Regeringen skär även ned Kvinnolinjens stöd från Social- och hälsovårdsministeriet. Exakta beloppet klargörs senare.
Stödet överlag till social- och hälsovårdsorganisationer kommer att skäras med en tredjedel fram till slutet av mandatperioden. Detta innebär att bidragen redan nästa år minskar med 20 procent jämfört med årets nivå.
Kvinnor och flickor i behov Kvinnolinjens stöd är redan nu större än vad linjen kan erbjuda. Situationen är helt ohållbar.
Våld kommer med ett högt pris, inte bara för dem som upplevt våldet men också för hela samhället. De med våldsupplevelser i närrelationer använder dubbelt så mycket offentliga social- och hälsovårdstjänster samt rättstjänster i fyrfalt jämfört med övriga befolkningen. Kostnaderna minskade då våldet identifierades i social- och hälsovårdstjänsterna.
Våld i nära relationer är ett av de allvarligaste människorättsproblemen i Finland. Vi måste som samhälle kunna förebygga och bekämpa våld samt bryta alla maktspiraler. Social- och hälsovårdskrisen kan inte lösas enbart med hjälp av den offentliga sektorn. Vi behöver också ett nära samarbete mellan den offentliga och tredje sektorn. Därför är nedskärningarna som regeringen planerar och genomför ohållbara.
Vi i De gröna vill stifta en lag som klargör arbetet med att förebygga våld i närrelationer.
Samarbetet, rollerna och ansvaret mellan kommuner, regioner och statsförvaltning i arbetet med att förebygga våld i närrelationer och våld mot flickor och kvinnor måste förtydligas.
Här kan du läsa fler kolumner av Sofia Virta.